Vés al contingut

Batalla de Croix-Bataille

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de conflicte militarBatalla de Croix-Bataille
Revolta de La Vendée Modifica el valor a Wikidata
Tipusbatalla Modifica el valor a Wikidata
Data24 Modifica el valor a Wikidata –  25 octubre 1793 Modifica el valor a Wikidata
Coordenades48° 02′ N, 0° 44′ O / 48.04°N,0.74°O / 48.04; -0.74
LlocLaval Modifica el valor a Wikidata
EstatFrança Modifica el valor a Wikidata

La batalla de Croix-Bataille va tenir lloc durant el Gir de galerna durant la Revolta de La Vendée.

Preludi[modifica]

Article detallat: Gir de galerna. L'exèrcit catòlic i reial acabava de capturar Laval. La nit del 25 d'octubre de 1793, les tropes de François-Joseph Westermann i Michel de Beaupuy van fer la seva unió a Château-Gontier, van precedir el cos principal de l'exèrcit republicà comandat per Jean-Baptiste Kléber i François Séverin Marceau. Malgrat l'esgotament dels seus soldats i les objeccions de Beaupuy que defensava esperar el cos principal, Westermann volgué immediatament atacar.

Batalla[modifica]

Arribat tota la nit davant de Laval, Westermann va enviar el capità Hauteville a una missió de reconeixement. Però aquest moviment va despertar els vendeans que van vèncer el general i van abandonar la ciutat per trobar-se amb els blaus.

Westermann amb prou feines va tenir temps de desplegar les seves tropes al pantà de Croix-Bataille quan els Vendeans ja atacaven. Ràpidament la cavalleria va fugir i va omplir de desordre a les files republicanes. Un destacament de Vendeans i Chouans dirigit per Aimé Picquet du Boisguy va prendre els republicans per la rereguarda, cosa que va completar el recorregut d'aquest últim. Totalment desbordats per les xifres, es van retirar a Château-Gontier.

L'endemà de la batalla, la major part de l'exèrcit republicà es va unir a Westermann a Chateau-Gontier. L'acció de Westermann va fer enfadar a Kleber, que posteriorment va decidir suspendre la persecució per donar dos dies de descans a la tropa que estava esgotada.

Pèrdues[modifica]

Es desconeixen les pèrdues de la Vendée i no es coneixen amb exactitud les dels republicans. Segons Yves Gras, aquest últim va deixar a terra 1.600 homes.[1] Charles-Jacques Lauron, lloctinent de l'exèrcit de Mainz, informa en una carta a la seva dona: "Vam tenir més de 600 a 700 ferits en aquest afer; no sabem el nombre de morts que hem perdut el camp de batalla".[2]

Referències[modifica]

  1. Gras 1994, pàg. 99.
  2. Hussenet 2007, pàg. 38

Bibliografia[modifica]

  • Charles-Louis Chassin, La Vendée Patriote (1793-1800), Tom III, edició Paul Dupont, 1893-1895, pàg. 238.
  • Émile Gabory, Les Guerres de Vendée, Robert Laffont, 1912-1931 (reimpressió 2009), 1476 pàg.
  • Yves Gras, La guerra de Vendée (1793-1796), Economica, 1994, 192 pàg.
  • Jacques Hussenet (dir.), Destrueix la Vendée! »Diferents perspectives sobre les víctimes i la destrucció de la guerra de Vendée, La Roche-sur-Yon, centre d'investigació històrica de Vendée, 2007, 634 pàg.