Bau (deessa)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula personatgeBau

Modifica el valor a Wikidata
Tipusdeessa mare Modifica el valor a Wikidata
Context
Mitologiamitologia sumèria Modifica el valor a Wikidata
Dades
Gènerefemení Modifica el valor a Wikidata
OcupacióPoliade (fr) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeNingirsu i Ninurta Modifica el valor a Wikidata
MareGatumdu Modifica el valor a Wikidata
PareAn Modifica el valor a Wikidata
Altres
EquivalentGula i Ninisina Modifica el valor a Wikidata

Bau era una deessa amb cos de dona i cap de gos de la mitologia sumèria, filla d'An. Era invocada quan calia guarir un malalt, probablement per les qualitats antisèptiques de la bava de gos[1] i sovint es posaven figuretes d'argila al costat dels llits dels pacients a manera d'amulet o per afavorir la presència de Bau.

Era considerada la deessa tutelar de la ciutat de Lagash, on se celebrava un festival en el seu honor a la tardor, a un temple on van arribar a treballar 1200 persones.[2] La deessa es va desposar amb un déu-guerrer que canvia de nom segons la regió. El seu nom és una onomatopeia del soroll que fa el gos quan borda. Posteriorment fou assimilada a la deïtat Gula.

A Girsu, pel nou any, es duia a terme una cerimònia de hieros gamos o matrimoni sagrat on el rei s'aparellava amb la sacerdotessa de Bau per assegurar la renovació de la seva estirp.

Referències[modifica]

  1. Fuhr, I. 1977. "Der Hund als Begleittier der Göttin Gula und anderer Heilgottheiten," 135-145 in Isin Ishan Bahriyat. I. Der Ergebnisse der Ausgrabungen 1973-1974, ed. B. Hrouda. Múnic.
  2. Klima, Josef (1983): Sociedad y cultura en la Antigua Mesopotamia. Madrid: Akal editor