Bernat de Puigcercós

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaBernat de Puigcercós
Biografia
Naixementmil·lenni II Modifica el valor a Wikidata
Girona Modifica el valor a Wikidata
Mort1342 Modifica el valor a Wikidata
Inquisidor general de la Corona d'Aragó
Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciósacerdot catòlic, frare Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósOrde dels Predicadors Modifica el valor a Wikidata

Bernat de Puigcercós (O.P.) (...Girona - 1342) fou un dominic català que visqué al s. XIV. Fou Inquisidor general de la Corona d'Aragó.[1][2]

Ens ha arribat d'ell un petit tractat en llatí anomenat Quaestio disputata de licitudine contractus emptionis et venditionis censualis cum conditione revenditionis (Qüestió disputada sobre la licitud del contracte de compravenda de censals amb condició de reventa). Aquesta obra fou transcrita i editada per Josep Hernando i Delgado a partir del manuscrit nº 42 del Monestir de Sant Cugat del Vallès, que es troba a l'Arxiu de la Corona d'Aragó.[3] En aquest tractat defensa la licitud dels censals i dels violaris, que serien els drets a percebre una renda a canvi d'una quantitat de diners, un altre tema molt debatut en la canonística medieval.

Aquesta obreta influí decisivament la postura favorable del franciscà Francesc Eiximenis a la licitud dels censals i violaris al seu Tractat d'usura.[4]

Referències[modifica]

  1. Robles, L. "Bernardo de Puigcercós OP, Economía y moral en la Edad Media". Lizargas, 2. 1970. Pp. 86, 124. (castellà)
  2. Michael A. Vargas. Taming a Brood of Vipers: Conflict and Change in Fourteenth-Century Dominican Convents. BRILL, 10 març 2011, p. 53–. ISBN 90-04-20315-X. 
  3. Quaestio disputata de licitudine contractus emptionis et venditionis censualis cum conditione revenditionis. Bernat de Puigcercós. O.P. Introducció, transcripció i notes per Josep Hernando. Universitat de Barcelona Pp. 9-87. (castellà)
  4. Hernando i Delgado, Josep. “El Tractat d'usura de Francesc Eiximenis”. AST, 57-58 (1984-1985). Pp. 27 ss.