Vés al contingut

Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles
Imatge
Vista exterior de l'actual biblioteca comarcal en el seu cos central que correspon amb l'antic escorxador municipal.
EpònimJosep Conangla i Fontanilles Modifica el valor a Wikidata
Dades
TipusBiblioteca central i biblioteca pública Modifica el valor a Wikidata
Part deSistema de Lectura Pública de Catalunya Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióInici del segle xx
Característiques
Estil arquitectònicNoucentisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMontblanc (Conca de Barberà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Escorxador - c. de la Vinya. Montblanc (Conca de Barberà)
Map
 41° 23′ N, 1° 10′ E / 41.38°N,1.16°E / 41.38; 1.16
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC12842 Modifica el valor a Wikidata
Lloc webbibliotecaspublicas.es… Modifica el valor a Wikidata

La Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles és una biblioteca pública del municipi de Montblanc (Conca de Barberà), inaugurada el 24 d'abril de 2010. Està ubicada a l'antic escorxador de la Ducal Vila i va suposar una reforma i ampliació d'un edifici de propietat municipal: l'antic escorxador, valorat amb la categoria de Bé Cultural d'Interès Local; edifici de principi dels anys trenta del segle xx.

La biblioteca porta el nom de Josep Conangla i Fontanilles, polític, assagista i poeta, llicenciat en dret, nascut a Montblanc el 1875 i mort a Cuba el 1965. Autor de poesia i prosa, és conegut sobretot per l'obra poètica Elegia de la guerra i Les montblanquines, així com pels assaigs Cuba i Pi i Margall.[1]

Edifici[modifica]

La biblioteca va ampliar la superfície de l'antic escorxador, amb un total de 819 m². És de planta baixa i es configura en una nau central rectangular d'uns 8,5 m d'alçada, amb il·luminació natural lateral. La coberta de la nau central és a dos vessants i es correspon a l'original de l'escorxador; els nous cossos s'executaren mitjançant una coberta plana ecològica. L'espai central de la biblioteca l'ocupa la sala principal on s'ubica la major part del fons; hi ha, a més, una sala infantil i una sala multimèdia.

És un edifici rectangular en forma de gran nau amb finestres. Rodejant la meitat de l'edifici que correspon a la façana trobem una terrassa enrajolada. Així mateix, els elements decoratius de les finestres són de rajola.[2] La part superior de la façana fa una figura circular, pròpia de l'estil modernista que té, en aquest edifici, un gran funcionalisme. L'edifici és rodejat per una barana de ferro forjat.[2] Edifici construït a la primera meitat del segle xx, conseqüència d'un procés d'eixamplament de la ciutat més enllà de les muralles.[2]

Referències[modifica]

  1. «Inauguració de la Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles de Montblanc (Conca de Barberà)». Biblioteques Públiques de Catalunya. [Barcelona]: Generalitat de Catalunya, 20-04-2010. Arxivat de l'original el 30 d’octubre 2014. [Consulta: 26 octubre 2014].
  2. 2,0 2,1 2,2 «Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 12 novembre 2015].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Biblioteca Comarcal Conangla i Fontanilles