Bitxa de Balones

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaBitxa de Balones
Tipusobra escultòrica Modifica el valor a Wikidata
Col·leccióMuseu de Prehistòria de València (València) Modifica el valor a Wikidata

La bitxa de Balones o toros de Balones són dues escultures ibèriques trobades a Balones (Comtat, País Valencià).[1]

Els bous en la cultura ibèrica, freqüentment, es relacionen amb les necròpolis i, concretament a l'àrea de la Contestania, també solen estar en les rodalies de fonts o rius.[2] La bitxa de Balones es va trobar en la partida de Pitxòcol, a la xicoteta vall de Seta.[1][3]

Les escultures es conserven en estat fragmentari. Una manca del cap i de les potes, mentre que l'altra únicament conserva els quarts posteriors.[1] La seua datació i atribució és segura, entre altres motius, perquè al costat d'elles es va trobar ceràmica campaniana importada junt a ceràmica ibèrica. Així mateix, també es va trobar un relleu que mostra una divinitat domadora de cavalls. La bitxa de Balones es troba exposada al Museu de Prehistòria de València.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 «Balones, Toros de». A: Gran Enciclopedia Temática de la Comunidad Valenciana. Arte. Editorial Prensa Valenciana, 2009. 
  2. Llidó i Herrero, Joan. Huellas del espíritu en la prehistoria castellonense. Castellón de la Plana: Publicacions de la Universitat Jaume I, 1999, p. 214. 
  3. Sala Sellés, Feliciana. «Algunas reflexiones a propósito de la escultura ibérica de la Contestania y su entorno». A: Casal Abad, Lorenzo. Actas del Congreso «Arte Ibérico en la España Mediterránea». Alicante, 24-27 de octubre de 2005. Alacant: Instituto Alicantino de cultura «Juan Gil-Alberto», 2007, p. 66. 

 

Enllaços externs[modifica]