Bretxa de gènere

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Índex de bretxa de gènere en el món per la Global Gender Gap Report en 2016.

La bretxa de gènere o escletxa de gènere és una construcció analítica i empírica que sorgeix de la diferència entre les categories d'una variable en relació amb les taxes masculines i femenines.[1] Destaca les desigualtats existents entre homes i dones en qualsevol àmbit, en relació amb el nivell de participació, accés a oportunitats, drets, poder i influència, remuneració i beneficis, control i ús dels recursos, que els permeten garantir el seu benestar i desenvolupament humà.[2] Les bretxes de gènere s'expressen en totes les àrees de l'acompliment, com l'econòmic, social, laboral, cultural, sanitari, etc. Es funden en la jerarquització de les diferències entre homes i dones i s'expressen de diferent manera segons l'àrea de què es tracti.

Història[modifica]

Va ser la feminista estatunidenca Eleanor Smeal qui va utilitzar per primera vegada el concepte "bretxa de gènere" en 1980 aplicat en la política, a l'efecte d'explicar les diferències en el vot d'homes i dones en la política dels Estats Units,i assenyalant que la bretxa de gènere seria decisiva en l'elecció del nou president del país.[3] En 1984, Eleanor Smeal va escriure un llibre sobre la bretxa de gènere: Why and How Women Will Elect the Next President (Harper & Row).[4][5][6]

Les bretxes de gènere en la producció científica[modifica]

La deliberada exclusió i limitació de la participació de les dones en la producció del coneixement científic i tecnològic i el poc reconeixement dels seus assoliments i descobriments evidencien les bretxes de gènere existents en aquests camps. L'escassetat i invisibilizació de les dones en la ciència i tecnologia contribueixen a la desigualtat d'accés a la formació i recerca en carreres científiques, conseqüentment contribuint a efectes com el sostre de cristall o l'efecte Matilda, entre altres.[7]

Referències[modifica]

  1. «Unidad de Igualdad de Género - Instituto Andaluz de la Mujer - Consejería para la Igualdad y el Bienestar Social». [Consulta: 21 març 2015].
  2. «Manual para Facilitadores de auditoría de género». [Consulta: 21 març 2015].
  3. «The Feminist Factor Analysis». [Consulta: 27 agost 2018]. Arxivat 2018-08-28 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2018-08-28. [Consulta: 28 gener 2022].
  4. «Ms. Magazine | The Gender Gap Then and Now». www.msmagazine.com. Arxivat de l'original el 28 d'agost de 2018. [Consulta: 27 agost 2018].
  5. Smeal, Eleanor. «Gender Gap Decisive in Marriage Equality Victories» (en anglès americà). Huffington Post, 09-11-2012. [Consulta: 27 agost 2018].
  6. «Eleanor Smeal talks about women and politics». [Consulta: 27 agost 2018].
  7. «Las brechas de género en la producción científica Iberoamericana». www.oei.es. [Consulta: 22 octubre 2020].