Vés al contingut

Breyita

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralBreyita
Fórmula químicaCa₃Si₃O9
Localitat tipusriu São Luis, Juína, Mato Grosso, Brasil
Classificació
Categoriasilicats
Propietats
Sistema cristal·lítriclínic
Estructura cristal·linaa = 6,6970(4) Å; b = 9,2986(7) Å; c = 6,6501(4) Å; α = 83,458(6)°; β = 76,226(6)°; γ = 69,581(7)°
Grup puntual1 - pinacoide
Grup espacialp1
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2018-062
SímbolByi Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La breyita és un mineral de la classe dels silicats que pertany al grup de la margarosanita. Rep el nom en honor de Gerhard Peter Brey, mineralogista alemany, petròleg i professor de la Universitat Goethe de Frankfurt. És expert en l'estudi d'inclusions minerals en diamants.

Característiques[modifica]

La breyita és un silicat de fórmula química Ca₃Si₃O9. Es tracta d'una espècie aprovada per l'Associació Mineralògica Internacional, i publicada per primera vegada el 2021. Cristal·litza en el sistema triclínic. És un polimorf de la pseudowol·lastonita i la wol·lastonita, i isostructural amb la margarosanita i la walstromita.

L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat a les col·leccions mineralògiques del Museu de Mineralogia del Departament de Geosciències de la Universitat de Pàdua, a Itàlia, amb el número de catàleg: mmp 20371.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta al riu São Luis, a Juína (Mato Grosso, Brasil), on es troba com a inclusions en diamants. També ha estat descrita al districte de Kankan, a la regió de Kankan (Guinea). Aquests dos indrets són els únics de tot el planeta on ha estat descrita aquesta espècie mineral.

Referències[modifica]

  1. «Breyite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 15 juliol 2021].