Bussanya

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Bussanya
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
ConstruccióXV-XVII
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaMoià Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. N-141, km 24.
Map
 41° 48′ 56″ N, 2° 03′ 48″ E / 41.81567°N,2.06329°E / 41.81567; 2.06329
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC16767 Modifica el valor a Wikidata

La Bussanya és una masia del municipi de Moià, a la comarca catalana del Moianès. Està situada en el sector de nord-oest del terme, a prop del termenal amb Artés. És a prop i al nord del punt quilomètric 24 de la carretera N-141c. És a quasi tres quilòmetres a ponent de la vila de Moià. Just a migdia de la masia, a 70 metres de distància, hi ha la capella de Sant Jacint. La masia Bussanya està inclosa en l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Masia rural amb façana encarada a migdia amb un nucli antic anterior al segle xvi, a on avui són les masoveries. Al segle xvii hom li afegí una torre de planta quadrada amb coberta a quatre aigües. De l'estructura primitiva es conserven encara diferents elements arquitectònics, destacant entre ells un arc apuntat que dona accés als estables. Actualment part de l'edifici és utilitzat com a residència d'estiu.[1]

Història[modifica]

Segons una inscripció que hi a la part afegida al nucli original anterior al segle xvi, sabem que Jacint Bussanya, notari de Barcelona, fou propietari de la casa l'any 1644.[1] Fou la casa pairal de la nissaga dels Bussanya que, sobretot a l'edat moderna, donà clergues destacats de l'església moainesa, notaris i fins i tot familiars de la Santa Inquisició.

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Bussanya». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 agost 2014].
A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Bussanya