Còdex Borgia

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'obra artísticaCòdex Borgia

Modifica el valor a Wikidata
Tipuscòdex i manuscrit Modifica el valor a Wikidata
Part deBorgia Group (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Creaciósegle XVI
Col·leccióBiblioteca Vaticana (Ciutat del Vaticà) Modifica el valor a Wikidata
Catalogació
Número d'inventariBorg.mess.1 Modifica el valor a Wikidata
Còdex Borgia

El còdex Borgia (o còdex Yoalli Ehecatl) és un manuscrit mesoamericà de contingut ritual i endevinatori. Es creu que va ser escrit abans de la conquesta de Mèxic, en algun lloc al sud o l'oest de l'estat mexicà de Puebla. El còdex Borja forma part del Grup Borja, al qual dona nom.

El còdex està escrit sobre pell d'animal (segurament pell de cérvol) plegada de 39 fulls. Cada full és un quadrat de 27 cm per 27 cm (11 x 11 polzades), amb una longitud total de gairebé 11 metres (35 peus). Totes les pàgines menys l'última estan escrites i il·lustrades per ambdues cares, fet que suposa 76 pàgines de contingut. El còdex es llegeix de dreta a esquerra.

El còdex Borja va rebre el seu nom en honor del cardenal italià Stefano Borgia, que va ser propietari del còdex fins que el va adquirir la Biblioteca Vaticana. El 2004, Maarten Jansen i Gabina Aurora Pérez Jiménez van proposar que fos rebatejat amb el nom indígena de Yoalli Ehecatl, "Nit i vent" en llengua náhuatl, tot i que encara no està clar que els seus autors fossin nahuas.

Història[modifica]

El còdex Borja va ser traslladat a Europa, probablement a Itàlia, a principis de l'època colonial espanyola a Mèxic. Va ser redescobert el 1805 per Alexander von Humboldt entre les propietats del cardenal Stefano Borgia. El còdex Borgia està guardat a la Biblioteca Apostòlica, a el Vaticà.

Contingut[modifica]

Pàgines 1-8[modifica]

Les primeres vuit pàgines contenen els símbols dels 260 dies del calendari Tonalpohualli. Cada tretzena, grup de 13 símbols, forma una línia horitzontal que ocupa dues pàgines. Alguns dies estan marcats amb el símbol d'una petjada. Els símbols endevinatoris apareixen per sobre i per sota dels que representen els dies.

Hi ha seccions semblants a les primeres vuit pàgines del Codex Cospi i el Codex Vaticanus B. No obstant això, mentre el Codex Borja es llegeix de dreta a esquerra, aquests altres còdexs es llegeixen d'esquerra a dreta. A més, el Codex Cospi inclou els Senyors de la Nit al costat dels símbols dels dies.

Pàgines 9-14[modifica]

Les pàgines 9 a 13 estan dividides en quatre parts. Cada quart conté un dels vint símbols diaris, la seva deïtat corresponent i altres símbols relacionats.

La pàgina 14 està dividida en nou seccions, una per a cada un dels nou Senyors de la Nit. Estan acompanyats per un símbol diari i altres que indiquen associacions positives o negatives.

Pàgines 15-17[modifica]

Les pàgines 15-17 mostren les divinitats associades amb el part. Cadascuna de les vint seccions conté quatre signes diaris.

La part inferior de la pàgina 17 conté una gran il·lustració de Tezcatlipoca, amb símbols diaris associats a diferents parts del seu cos.

Pàgines 18-21[modifica]

Pàgines 22-28[modifica]

Pàgines 29-46[modifica]

Les pàgines de la 29 a la 46 del còdex són la secció més extensa del document, així com la més enigmàtica. Aparentment narren un viatge, però la complexa iconografia i la falta de documents comparables han portat al desenvolupament d'interpretacions diferents. Una d'aquestes hipòtesi sosté que el text recull esdeveniments històrics reals, mentre que altres experts suggereixen que podria tractar-se d'una narració del ritual pas de Quetzalcóatl, vist com una personificació de Venus, a través de l'inframón, o bé una narrativa còsmica de la creació. La seqüència sembla acabar amb una cerimònia del Foc Nou, que marca la fi d'un cicle de 52 anys i el començament del següent.

Pàgines 47-56[modifica]

Les pàgines 47-56 mostren una sèrie de divinitats, sacrificis i una altra iconografia complexa.

Pàgines 57-60[modifica]

Les pàgines de la 57 a la 60 permetien al sacerdot determinar les perspectives favorables o desfavorables dels matrimonis en funció dels números que contenien els noms dels contraents.

Pàgines 61-70[modifica]

Les pàgines 61-70 són similars a la primera secció, ja que mostren diversos símbols diaris al voltant de diferents escenes amb divinitats. Cadascuna de les 10 pàgines mostra 26 símbols diaris.

Pàgines 71-76[modifica]

La pàgina 71 mostra a Tonatiuh, el déu del Sol, rebent sang d'un ocell decapitat. Envoltant l'escena hi ha els tretze Ocells del Dia, corresponents a cada un dels tretze dies d'una tretzena.

A la pàgina 72 apareixen quatre divinitats amb signes diaris connectats a parts dels seus cossos. Cada divinitat està envoltada per una serp.

A la pàgina 73 apareixen els déus Mictlantecuhtli i Quetzalcóatl asseguts esquena contra esquena, de forma semblant a la pàgina 56. També tenen signes diaris connectats amb diverses parts del cos, i tota l'escena està envoltada de signes diaris.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  • Boone, Elizabeth Hill. Cycles of Time and Meaning in the Mexican Books of Fate. Joe R. and Teresa Lozano Long sèries in Latin American and Llatí art and culture. Austin: Universitat de Texas Press, 2007. ISBN 978-0-292-71263-8. OCLC 71632174. 
  • Díaz, Gisele; Alan Rodgers i Bruce E. Byland. The Codex Borja: A Full-color Restoration of the Ancient Mexican Manuscript. Nova York: Dover Publications, 1993. ISBN 0-486-27569-8. OCLC 27641334. 
  • Nowotny, Karl Anton. Tlacuilolli: style and contents of the Mexican pictorial Manuscripts with a catalog of the Borja Group. George A. Everett, Jr i Edward B. Sisson (trad. i ed.), Amb prefaci de Ferdinand Anders. Norman: Universitat de Oklahoma Press, 2005. ISBN 0-8061-3653-7. OCLC 56527102. 

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Còdex Borgia