Cabana de volta al camí al Tossal de les Madruganyes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cabana de volta al camí al Tossal de les Madruganyes
Dades
TipusCabana de volta Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTàrrega (Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCamí al Tossal de les Madruganyes, la Figuerosa
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC48953 Modifica el valor a Wikidata

Cabana de volta al camí al Tossal de les Madruganyes és una obra de Tàrrega (Urgell) protegida com a Bé Cultural d'Interès Local.

Descripció[modifica]

Construcció rural de secció quadrangular amb parament de blocs de pedra sorrenca de mida molt variada i amb formes molt irregulars. La coberta és de volta de pedra i presenta molt bon estat. La volta comença a 1m del terra i se sosté gràcies al pendent natural del terreny de la part esquerra, alhora que es reforça amb els dos contraforts construïts a la part dreta. El portal, amb una llinda de pedra a l'exterior i de fusta a l'interior, té els brancals i la llinda formats per blocs de pedra, ben travats i una mica més grans i treballats que els de la resta de la construcció. A l'interior, la cabana està en bon estat i s'utilitza com a cobert o magatzem. A l'exterior, s'aprecien unes escales, integrades a la construcció a partir de blocs de pedra, que s'empren per pujar al marge associat a la cabana. Els elements més característics, situats a l'interior de l'edifici, són els penjadors i agafadors de fusta, la menjadora de pedra i fusta mig devastada i el banc de pedra. En una de les cantonades de la cabana, hi ha una sortida de fums.[1]

Referències[modifica]

  1. «Cabana de volta al camí al Tossal de les Madruganyes». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural. [Consulta: 2 setembre 2021].