Cahersiveen

Plantilla:Infotaula geografia políticaCahersiveen
Imatge

Localització
Map
 51° 56′ 54″ N, 10° 13′ 26″ O / 51.948286°N,10.223808°O / 51.948286; -10.223808
EstatIrlanda
ProvínciaMunster
Comtatcomtat de Kerry Modifica el valor a Wikidata
Població humana
Població1.297 (2022)
Geografia
Superfície1,369
Altitud79 m Modifica el valor a Wikidata
Identificador descriptiu
Fus horari

Cahersiveen [1][2] (en gaèlic irlandès: Cathair Saidhbhín, "petita fortalesa de pedra d'en Sadhbh"), també escrit Cahirciveen, és un poble costaner del comtat de Kerry, a la República d'Irlanda. Segons el cens de la Central Statistics Office d'Irlanda del 2016, la població tenia 1.041 habitants.

Geografia[modifica]

Cahersiveen es troba als peus del turó de Bentee, de 376 metres d'alçada, i al curs baix del riu Ferta. És el principal assentament de la península d'Iveragh, prop de l'illa de Valentia, i està connectat a la xarxa viària irlandesa per la carretera N70 .

Història[modifica]

Cahersiveen va ser on es van disparar els primers trets de l'alçament fenià, l'any 1867, una de les revoltes que va viure l'illa d'Irlanda arran de l'ocupació anglesa.

Ferrocarril[modifica]

Cahersiveen va disposar, de 1893 a 1960, d'una estació de ferrocarril, part de l'anomenat Great Southern and Western Railway.[3]

Llocs d'interès[modifica]

Casernes de la Royal Irish Constabulary a Cahersiveen

L'església catòlica del poble és l'única d'Irlanda que porta el nom d'un laic, Daniel O'Connell.[4]

La caserna abandonada de la Royal Irish Constabulary, datada de la dècada dels anys 1870 i que ara és un centre patrimonial, es va construir amb l'estil característic "Schloss" sota les ordres del seu arquitecte, Enoch Trevor Owen. Sovint s'afirma que s'ha construït erròniament a partir dels plans d'una caserna britànica a l'Índia, un mite comú que s'escolta a moltes ciutats de guarnició irlandeses.

Els forts de pedra de Cahergall i Leacanabuaile es troben a prop l'un de l'altre a poca distància del centre del poble.

Les ruïnes del castell de Ballycarbery troben a prop de Cahergall i Leacanabuaile.

Educació[modifica]

L'escola primària de la ciutat, Scoil Saidbhín, va obrir el setembre de 2015. Es tracta d'una fusió de Scoil Mhuire, una escola primària de nois i St Joseph's Convent, una escola primària de noies. Hi ha quatre escoles de primària a la parròquia de Cahersiveen, incloses les de l'interior de la ciutat: Aghatubrid National School, Coars National School i Foilmore National School. Aghatubrid es va establir el 1964 i a el 2019 tenia uns 75 estudiants.[5]

Coláiste Na Sceilge és l'escola secundària mixta de la ciutat. Hi assisteixen més de 530 alumnes de tota la península d'Iveragh.

An t-Aonad Lán-Ghaeilge és el Gaelscoil local: una escola d'immersió en irlandès per a estudiants de 1r a 3r.[6]

Cada estiu té lloc al poble l'escola d'estiu d'anglès Asana,[7] en la que desenes d'estudiants d'arreu conviuen amb la població autòctona per millorar el seu nivell de la llengua durant unes setmanes, alhora que realitzen activitats de tot tipus a la zona. Moltes són les famílies del poble que col·laboren amb l'escola d'estiu, allotjant els estudiants a casa seva. Entre els estudiants de l'escola destaquen els catalans i els italians per la quantitat de joves d'aquests països que hi assisteixen.

Galeria[modifica]

Referències[modifica]