Cal Boyer

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Boyer
Imatge
Dades
TipusEdifici Modifica el valor a Wikidata
Construcciófinal del segle xix
Característiques
Estil arquitectònicModernisme
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaIgualada (Anoia) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióBaixada de Sant Nicolau. Igualada (Anoia)
Map
 41° 35′ N, 1° 37′ E / 41.58°N,1.61°E / 41.58; 1.61
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC5777 Modifica el valor a Wikidata

Cal Boyer és un edifici del municipi d'Igualada (Anoia). És una fàbrica coneguda com el "Vapor Nou" que data de l'any 1897 i esdevé un exemple molt característic de la indústria tèxtil cotonera.[1] Està protegit com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Està formada per dues grans naus longitudinals de dues plantes d'alçada, amb grans obertures exteriors sobre les que descansen uns arcs escarsers coberts d'estuc vermell a fi i efecte de donar una nota de color i aconseguir la dinamització del conjunt.[1] Destaca la gran xemeneia construïda amb totxo cuit i que presideix majestuosament tot el conjunt.[1]

Història[modifica]

En Joan Boyer i Ferrer era propietari d'una fàbrica tèxtil a mitjans del s. XIX.[1] Arran de l'arribada del tren a Igualada, que permeté portar carbó i així utilitzar la màquina de vapor, traslladà la fàbrica l'any 1897 a la zona del Rec.[1] El 1910 es fa una ampliació en el mateix carrer del Rec.[1] El 1978-79 es tancà aquesta indústria.[1] El 1981 aquest edifici el comprà l'ajuntament d'Igualada per instal·lar-hi el Museu Comarcal.[1] Actualment és la seu del Museu de la Pell d'Igualada.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Boyer
  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 «Cal Boyer». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 9 octubre 2014].