Vés al contingut

Cal Sobrestant

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cal Sobrestant
Imatge
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcció1898-1901
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura eclèctica Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilassar de Mar (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióC. Sant Pau, 22. Vilassar de Mar (Maresme)
Map
 41° 30′ 05″ N, 2° 23′ 28″ E / 41.50148°N,2.39123°E / 41.50148; 2.39123
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC9344 Modifica el valor a Wikidata

Cal Sobrestant és un edifici del municipi de Vilassar de Mar (Maresme) que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És un edifici civil que segueix la línia del carrer i està adossat per ambdós murs laterals a altres edificis. Està format per una planta baixa i dos pisos. Presenta un eix vertical de simetria, marcat pel portal d'entrada, un balcó i el coronament de la façana, situat damunt la cornisa.[1]

Destaca el treball del ferro, diferent en cada planta: reixes profusament decorades amb reganyols i garlandes a la planta baixa, baranes amb elements florals al primer pis, i planxes de ferro amb forma de lliri a les finestres dobles del pis superior. Sobresurt també la riquesa del treball de la cornisa suportada per mènsules, la barana de pedra del terrat i el coronament neoclàssic esgrafiat, amb un frontó circular i pilastres compostes adossades.[1] Hi ha una eixida o pati posterior amb safareig i cascada.[1]

Història[modifica]

Al coronament de la façana de la casa hi ha esgrafiada la data de 1901 amb les inicials AP que corresponen a Antonio Pasqual, conegut com a ‘Don Antonio’, que feu la reforma de la casa. La tarja de vidre, glaçat a l'àcid, del cancell principal de la casa porta l'any 1898, que cal suposar com a inici de les reformes de l'edifici.

A principis del segle XX s'establí a Vilassar de Mar Manuel Sánchez, natural d'Almansa i funcionari d'obres públiques. Se’l conegué com ‘el Sobrestant’.[2] Aquest acabà establert en aquesta casa on les seves dues filles es dedicaren a l'ensenyament fins als anys 1970.

La casa passà a propietat municipal on s'hi establí un parvulari i finalment fou destinada a seu per a la ràdio municipal i centre cívic per a la tercera edat. Actualment és ocupada per la ràdio i pel Jutjat de Pau.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cal Sobrestant
  1. 1,0 1,1 1,2 «Cal Sobrestant». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 març 2015].
  2. Bas 2003, p. 227

Bibliografia[modifica]

  • Bas Macià, Damià. Galeria de penja-ases : Motius dels vilassarencs de mar. Vilassar de Mar: L'autor, 2003. 
  • Lacuesta Contreras (dir.), Raquel. Pla especial urbanístic de protecció i catàleg del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Vilassar de Mar. Vilassar de Mar: Diputació de Barcelona, 2014.