Vés al contingut

Calamaïta

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de mineralCalamaïta
Fórmula químicaNa₂TiO(SO₄)₂·2H₂O
Localitat tipusMina Alcaparrosa, Cerritos Bayos, Calama, Província d'El Loa, Regió d'Antofagasta, Xile
Classificació
Categoriasulfats
Propietats
Sistema cristal·líortoròmbic
Estructura cristal·linaa = 16,0989(11) Å; b = 16,2399(9) Å; c = 7,0135(4) Å;
Grup puntualmmm (2/m 2/m 2/m) - dipiramidal
Grup espacialgrup espacial 72 Modifica el valor a Wikidata
Més informació
Estatus IMAaprovat Modifica el valor a Wikidata
Codi IMAIMA2016-036
SímbolClm Modifica el valor a Wikidata
Referències[1]

La calamaïta és un mineral de la classe dels sulfats. Rep el seu nom de la comuna de Calama, a Xile, a on es troba la seva localitat tipus.

Característiques[modifica]

La calamaïta és un sulfat de fórmula química Na₂TiO(SO₄)₂·2H₂O. Va ser aprovada com a espècie vàlida per l'Associació Mineralògica Internacional l'any 2016. Cristal·litza en el sistema ortoròmbic. Representa un nou tipus d'estructura cristal·lina. És el tercer mineral sulfat amb titani dominant després de l'alcaparrosaïta i la innelita. Es tracta també del segon mineral sulfat pur ric en titani. L'exemplar que va servir per a determinar l'espècie, el que es coneix com a material tipus, es troba conservat al Museu Mineralògic Fersman, de l'Acadèmia Russa de les Ciències, situat a Moscou, Rússia, amb número de registre 4883/1.

Formació i jaciments[modifica]

Va ser descoberta a la mina Alcaparrosa, situada al costat nord del Cerro Alcaparrosa, a uns 3 km al sud-oest de l'estació de ferrocarril de Cerritos Bayos, a Calama, a la província d'El Loa (Regió d'Antofagasta, Xile).[2] És una mina on s'han descobert diverses espècies minerals, sent a més l'únic indret on ha estat descrita aquesta espècie.

Referències[modifica]

  1. «Calamaite» (en anglès). Mindat. [Consulta: 23 novembre 2017].
  2. «Alcaparrosa Mine, Cerritos Bayos, Calama, El Loa Province, Antofagasta Region, Chile» (en anglès). Mindat. [Consulta: 23 novembre 2017].