Vés al contingut

Can Bes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Bes
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVI Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilobí d'Onyar (Selva) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióSalitja Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 55′ N, 2° 44′ E / 41.91°N,2.74°E / 41.91; 2.74
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC32484 Modifica el valor a Wikidata

Can Bes o Mas Bes és una masia aïllada del poble de Salitja, al terme municipal de Vilobí d'Onyar (Selva), que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. El nom de "Bes" prové del cognom dels antics propietaris. Des de fa diverses generacions és propietat de la família Viñolas (Viñolas Culubret, Viñolas Gironès, Viñolas Esteva, i ara Viñolas Puig).

Granja[modifica]

El mas compta amb 1.200 caps de bestiar, una planta de biogàs, tres cases de turisme rural i ofereix visites guiades a les instal·lacions i cursos de dietètica i nutrició.[1] El juliol de 2015 va incorporar una agrobotiga per a vendre productes propis com derivats de la llet i carn de vacú, i va obrir una exposició permanent que a través de més de mig miler d'eines repassa el treball al món rural els últims segles.[2][3]

L'explotació agropecuària ha rebut diversos reconeixements com el Premi a la Innovació Tecnològica Agroalimentària (PITA) 2012, per la implementació de diverses innovacions en tota l'explotació, la informatització de la sala de munyir, l'aprofitament de les dejeccions ramaderes per a l'obtenció de biogàs i la projecció de tot el sistema d'explotació de manera docent mitjançant visites programades d'escoles.[4] El 2014 fou reconeguda amb la Vaca d'or per ser la cinquena millor explotació en producció lletera.[5]

Edifici[modifica]

Quadre de Josep Sala (1968).

És un edifici de dues plantes i golfes, vessants a laterals i cornisa catalana d'un ràfec de teules. La construcció original era de tres crugies i posteriorment es va ampliar amb dues més als laterals.[6] La façana principal presenta un portal d'arc de mig punt de grans dovelles amb un escut esculpit a la clau amb la data inscrita de 1584 i el nom "OLIVERAS", ja que antigament la masia s'anomenava Ca n'Oliveres de Munt. A banda i banda hi ha dues finestres amb la llinda decorada amb motiu de fulla de roure. També són molt interessants les tres finestres del primer pis, la central més gran, d'estil renaixentista amb motiu ornamental de fulla de roure a la llinda i guardapols decorat amb caps d'angelets als extrems. A les golfes hi ha una finestra geminada d'arcs de mig punt i dos respiralls ovalats, un per banda. Les finestres dels extrems, corresponents a l'ampliació, s'han fet també emmarcades amb pedra. Totes les obertures de la planta baixa estan protegides amb reixes treballades de ferro forjat. Al costat esquerre trobem al primer pis una obertura amb balcó de barana de ferro.[6]

L'interior, tot i haver estat reformat, conserva les voltes de rajol de les naus laterals i l'escala de pedra d'accés al primer pis. El paviment original ha estat substituït per terratzo i la volta de la sala principal per un sostre pla de guix.[6] El parament és arrebossat i pintat de blanc amb un sòcol d'uns 80 cm pintat de color granat. A la façana hi ha també un rellotge de sol pintat que reprodueix la data de 1584.[6] El mas té diferents construccions annexes adossades, com les quadres al costat esquerre reconvertides en habitatge l'any 2002, i el cos del darrere ampliat també com un altre habitatge, can Peremàrtir. A l'entorn immediat hi ha els coberts que guarden el bestiar de l'explotació ramadera que encara ara funciona com a tal.[6]

Referències[modifica]

  1. «Inaugurat un museu del món rural a la Granja Mas Bes de Salitja». Tribuna Selvatana, 25-07-2015 [Consulta: 25 juliol 2015]. Arxivat 26 de juliol 2015 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2015-07-26. [Consulta: 25 juliol 2015].
  2. Ferrer, J. «Estrenen la botiga i la sala polivalent d'una granja de Salitja». El Punt Avui, 25-07-2015 [Consulta: 25 juliol 2015].
  3. «Inaugurat un museu del món rural a Salitja». Girona Notícies, 24-07-2015 [Consulta: 25 juliol 2015]. Arxivat 25 de juliol 2015 a Wayback Machine. «Còpia arxivada». Arxivat de l'original el 2015-07-25. [Consulta: 25 juliol 2015].
  4. «"Una explotació és fruit de l'esforç de molta gent durant molts anys i ara patim pel futur"». Ruralcat, 05-06-2013 [Consulta: 11 novembre 2014].
  5. «9a edició premis vaca d'or. Producció». Federació Frisona de Catalunya. Arxivat de l'original el 11 de novembre 2014. [Consulta: 11 novembre 2014].
  6. 6,0 6,1 6,2 6,3 6,4 «Can Bes». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 6 octubre 2014].

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Bes