Can Bonvilar

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Bonvilar
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XVIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud296 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaTerrassa (Vallès Occidental) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCtra. C-1415 de Terrassa a Castellar, km 19, a 4.000 m Modifica el valor a Wikidata
Map
 41° 34′ 28″ N, 2° 03′ 32″ E / 41.574401°N,2.058944°E / 41.574401; 2.058944
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC28240 Modifica el valor a Wikidata

Can Bonvilar és una masia del municipi de Terrassa (Vallès Occidental) protegida com a bé cultural d'interès local. És situada als plans de Can Bonvilar, al nord-est de la ciutat, fora de la trama urbana, vora el torrent de Can Bonvilar, tributari del riu Sec. L'accés pel nord es fa mitjançant un trencall de la carretera C-1415a, o carretera de Castellar, vora el quilòmetre 19, prop de l'entrada a la ciutat pel barri de Sant Llorenç, pel mateix camí per on s'accedeix a la Torre de Mossèn Homs. L'accés pel sud és a través de la carretera N-150, o carretera de Montcada, on vora el quilòmetre 14,5 surt un camí cap al mas a l'altura dels antics terrenys de la Mancomunitat de Sabadell i Terrassa.

En part dels terrenys de Can Bonvilar se situa el Reial Club de Golf El Prat, que s'entén per les terres adjacents al nord, sud i oest de la masia.

Descripció[modifica]

És un edifici de planta gairebé quadrada, de planta baixa i dos pisos, coberta a quatre vessants i amb una torre lluerna central, de construcció posterior, que dona llum a l'escala central d'accés a les plantes superiors. La façana és de composició simètrica i plana, amb obertures d'esquema vertical, de dimensions decreixents segons la planta, i acabada amb el ràfec a la coberta. Els balcons són de ferro de forja a totes dues plantes. La façana presenta estucat de color vermellós fosc i s'hi entreveuen les restes d'un rellotge de sol.[1]

Història[modifica]

Hi ha notícies del 1400 que citen l'antic mas, que es bastí dins de l'actual edifici del segle xviii.[1]

El 1987 hi van començar a localitzar restes d'època romana.[2] En una prospecció arqueològica duta a terme l'abril de 1991, hi van aparèixer restes d'època romana, amb una important concentració de materials de construcció (tègula, ímbrex, fragments de picadís i pedres amb restes de morter), així com estructures indeterminades de pedra i unes possibles sitges.[3]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Bonvilar
  1. 1,0 1,1 «Can Bonvilar». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 20 juliol 2015].
  2. Lluís Fernàndez i López. «Localització d'unes restes romanes prop de Can Bonvilar». Penell de Sabadell, 24, Desembre 1986 - gener 1987, pàg. 6-7.
  3. «Restes romanes de Can Bonvilar: Prospecció arqueològica (abril 1991)». Calaix: El dipòsit digital del Departament de Cultura. Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 27 octubre 2015].

Vegeu també[modifica]