Can Cabot (Vilassar de Mar)

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Can Cabot
Imatge
Dades
TipusMasia Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xviii - 1943
Característiques
Estil arquitectònichistoricisme arquitectònic Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilassar de Mar (Maresme) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAv. Eduard Ferrés, 1
Map
 41° 30′ 26″ N, 2° 23′ 21″ E / 41.50735°N,2.38917°E / 41.50735; 2.38917
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC9346 Modifica el valor a Wikidata

Can Cabot és un edifici del municipi de Vilassar de Mar (Maresme) que forma part de l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

És un edifici civil, una masia de planta baixa, pis i golfes, coberta per una teulada a doble vessant amb el carener perpendicular a la façana. Destaquen tres grans balcons, i la porta no es troba a l'eix de simetria. L'ornamentació historicista barroca ha alterat l'aspecte original de la masia: els esgrafiats que decoren una franja sota la cornisa, el coronament de l'edifici amb un rellotge de sol, les orles i especialment els esgrafiats amb forma de carreu que envolten les obertures i decoren els angles de l'edifici.[1]

Cal destacar també el coronament de la façana, que oculta la teulada, format per línies concavoconvexes típiques de l'estil barroc i les hídries de ceràmica que decoren els angles de la teulada. S'ha de tenir en compte el treball de les reixes de finestres i balcons.[1]

Història[modifica]

Aquesta casa té l'origen a finals del segle xviii. A principi del segle xix va ser propietat del xocolater Roc Batllori[2] que era un dels principals contribuents de la població. Les terres de la masia s'estenien fins a les eixides del carrer de Sant Ramon on es construirien, posteriorment, l'escola de les Monges i els Xalets d'en Lladó. Dins de la propietat també s'hi edificaren l'escorxador municipal i la casa de ‘La Suïssa’. Actualment, tota la zona de conreu és edificada.

La masia, al segle xix, era dedicada a la producció de taronja que s'exportava a França fins a la irrupció del conreu de la patata primerenca i dels clavells introduïts per Beniamino Farina i Ferrari a principi del segle xx.

La casa fou adquirida, el 1917, per Francesc Cabot i reformada, el 1943, per Pere Cabot. Les obres foren a càrrec de l'arquitecte Miquel Brullet i Monmany.[3] Els clavells i les patates són un dels motius esgrafiats a la façana de la casa pel mestre Santiago Alsina i Borell, de la família d'estucadors mataronina Alsina.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Can Cabot
  1. 1,0 1,1 «Can Cabot». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 19 març 2015].
  2. Bas i Macià, 2003, p. 207.
  3. Guardiola i Prim, 1955, p. 412.

Bibliografia[modifica]

  • Bas i Macià, Damià. Galeria de penja-ases : Motius dels vilassarencs de mar. Vilassar de Mar: L'autor, 2003. 
  • Guardiola i Prim, Lluís. Sant Joan de Vilassar : Història i geografia de la comarca vilassanesa i del Maresme. Vilassar de Mar: Gràfiques Garcia, 1955. 
  • Lacuesta Contreras (dir.), Raquel. Pla especial urbanístic de protecció i catàleg del patrimoni històric, arquitectònic i ambiental de Vilassar de Mar. Vilassar de Mar: Diputació de Barcelona, 2014. 
  • Serrano Méndez, Alexis. L'Abans : Vilassar de Mar recull gràfic (1852-1965). El Papiol: Efadós, 2007. ISBN 978-84-95550-65-1.