Carlo de' Dottori

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCarlo de' Dottori

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement9 octubre 1618 Modifica el valor a Wikidata
Pàdua (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort23 juliol 1686 Modifica el valor a Wikidata (67 anys)
Pàdua (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Activitat
Ocupaciódramaturg, llibretista, poeta Modifica el valor a Wikidata
Membre de
MovimentBarroc Modifica el valor a Wikidata
Nom de plomaEleuterio Dularete Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

Carlo de' Dottori (Pàdua, 9 d'octubre de 1618 - Pàdua, 23 de juliol de 1686) va ser un poeta italià. És autor del poema heroicocòmic L’asino (1652), en el qual descriu les antigues lluites entre els habitants de Pàdua i de Vicenza, i de la tragèdia Aristodemo (1675), que imita la tragèdia clàssica.

Biografia[modifica]

La biografia de Carlo de 'Dottori és d'alguna manera similar a la d'altres poetes del segle xvii. Segon fill d'una antiga i noble família de Pàdua, va assistir a la Universitat de Pàdua de manera irregular i, per tant, no va obtenir cap títol. La seva primera prova literària va ser l’Alpenore, una novel·la composta als vint anys. Entre març i juliol de 1641 fou empresonat per sospita de ser l'autor d'un pamflet contra algunes personalitats de Pàdua; la qüestió legal, de la qual finalment va ser absolt, li va inspirar el poema La prigione, escrit cap al 1643 però publicat només el 1961 per Carlo Luigi Golino.[1]

Carlo de 'Dottori va tenir èxit en acadèmies i tribunals. Amant de la ciència, era amic de Francesco Redi i va ser admès a l'Accademia dei Ricovrati ja el 1645. Estimat per la reialesa, vivia a la cort. Va viure a Roma, on estava al servei del cardenal Rinaldo d'Este que li va encarregar la recopilació dels poemes més famosos escrits en honor de la reina Cristina de Suècia; va viure a Màntua amb Carles II (que el farà comptar i cavaller) i va ser protegit per la seva filla, Eleonora, que més tard es va convertir en emperadriu després del seu matrimoni amb l'emperador Ferran III; finalment també va viure a Viena, cridat a la cort cesària per l'emperador Leopoldo.

L'activitat literària del Dottori s'expressava sobretot en la composició de versos que recollia i elaborava constantment en les diverses edicions. Els poemes lírics es remunten al 1643, l'Oda del període comprès entre el 1647 i el 1651, les Cançons el 1650, l'Ode sagrada i moral al 1659, l'altra Oda al 1664, l'Oda i el sonet al 1680. El seu model poètic era Fulvio Testi; però també va estar influït per Giovan Battista Marino i Ciro di Pers.

Dels poemes, a Galatea, inspirats en el mite d'Aci i Galatea, el poeta va tenir present la sensual poesia de Marino. La presó i el Parnàs tenen un contingut satíric, el primer inspirat en l'experiència de la presó;[1] El Parnàs, inspirat en la trama pel Ragguagli en prosa de Boccalini, tracta d'una missió enviada per Apol·lo a Pàdua, una ciutat afectada per mals greus, el pitjor dels quals és la proliferació d'homes bons i violents. El ruc, poema heroic-còmic en deu cançons publicat el 1652 amb el nom anagrammàtic d'Iroldo Crotta[2] i amb els "arguments" d'Alessandro Zacco i les "anotacions" de Sertorio Orsato, proposa a imitació del segrestat Secchia la guerra entre Pàdua i Vicenza pel robatori per part dels paduans d'un gonfanó dels Vicentini en què es broda un ruc com a emblema.

Respecte al seu treball com a dramaturg, De 'Dottori va debutar a La Zenobia de Radamisto, una tragicomèdia de poc valor; va obtenir excel·lents resultats amb l'Aristodem (la redacció definitiva és de 1657) i va tornar al melodrama el 1662 amb Ippolita. El 1671 va escriure el drama en prosa Bianca, amb el pseudònim d'Eleuterio Dularete.[3] Benedict Croce va jutjar l'Aristodem com una de les més grans obres mestres del teatre tràgic italià.[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 Golino, C.L. «"La prigione" di Carlo de' Dottori». Studi secenteschi, Vol. II (1961), pp. 147-253
  2. Gaetano Melzi, Dizionario di opere anonime e pseudonime, Vol. II : Milano : Pirola, 1852, pp.45-6 (Google libri)
  3. Gaetano Melzi, Dizionario di opere anonime e pseudonime, Vol. I : Milano : Pirola, 1848, p. 347 (Google libri)
  4. Carlo de' Dottori, Aristodemo: tragedia; a cura e con introduzione di Benedetto Croce, Firenze : Le Monnier, 1948