Vés al contingut

Cartel·la (cartografia)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Cartel·la en un mapa dedicat a William V, Príncep d'Orange (1781)

En cartografia una cartel·la (o cartouche en la majoria d'idiomes) és un emblema decoratiu inclòs en un globus terraqüi o en un mapa .[1]

Una cartel·la pot contenir el títol, l'adreça de l'impressor, la data de publicació, l'escala del mapa amb llegendes i de vegades una dedicatòria .

Característiques[modifica]

Cartella en un mapa de Nicolas Berey de 1660.

El disseny dels "cartouche" varia segons l'estil del cartògraf i l'estil de l'època. Els mapes del segle xv segueixen un model d'acord amb el precedent dels portolans catalans o italians (orla senzilla), i al segle xvi s'hi afegeixen elements arquitectònics i figuratius (com escuts d'armes).

La cartel·la cartogràfica va tenir el seu apogeu en el període Barroc . Cap a la fi del segle xviii els efectes ornamentals en la cartografia es van fer menys populars, i el seu estil va evolucionar cap a inscripcions simples dins de camps ovalats o rectangulars.

Ús del nom[modifica]

En català, tot i que el terme existia amb altres usos, utilitzat en cartografia no se'n tenen registres, fins al segle XX.[2] En canvi el Diccionario trilingüe del castellano, vascuence y latín, editat a Sant Sebastià el 1745, definia la cartel·la com a «tros de cartró, fusta, o una altra matèria, a manera de targeta, en què s'escriu alguna cosa». El seu autor, el pare Manuel Larramendi, sostenia que el terme tenia el seu origen a la veu euskera «xartela», equivalent a la llatina «tàbula».[3] Definicions semblants es troben als primitius diccionaris de la Reial Acadèmia. A l'edició de 1823 del Diccionari de la Llengua Castellana una cartel·la era un tros de cartró, fusta o qualsevol altre material a manera de targeta que s'empra per escriure-hi alguna cosa, per tal que «no s'oblidi», [4] o bé per escriure «alguna nota, senyal o record», segons deia la versió abreujada de 1826.[5] A la cartografia l'element definit anteriorment s'incorpora com a part decorativa del mapa.

Referències[modifica]

  1. «cartela». Diccionario de la lengua española. Real Academia Española (castellà).
  2. «BDLEX - cartel·la». bdlex.iec.cat. [Consulta: 8 maig 2024].
  3. Larramendi, Diccionario trilingüe del castellano, vascuence y latín.
  4. Diccionario de la Lengua Castellana por la Academia española, séptima edición, Madrid, en la Imprenta Nacional, 1823.
  5. Diccionario de la Academia española, edición abreviada, por D. Vicente González Arnao, París, en la Librería de Parmentier, 1826.

Enllaços externs[modifica]