Vés al contingut

Casa Castellà

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula edifici
Infotaula edifici
Casa Castellà
Dades
TipusCasa Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xvii, XIX
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaEsterri de Cardós (Pallars Sobirà) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 35′ N, 1° 16′ E / 42.59°N,1.26°E / 42.59; 1.26
Bé integrant del patrimoni cultural català
Id. IPAC25440 Modifica el valor a Wikidata

La Casa Castellà és una obra d'Esterri de Cardós (Pallars Sobirà) inclosa a l'Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya.

Descripció[modifica]

Gran casa pairal de planta rectangular allargada. La porta principal amb llinda de fusta i la façana est, que dona a la pl. Major, hi ha encastades, al seu voltant, diverses inscripcions que commemoren successives restauracions i reformes, una d'elles portada a terme del 1773 per Dionís Jacint de Castellàs, i un altre el 1860, per un altre membre d'aquesta important família. Sobre la porta s'obre un balcó. A la façana oest, que dona a una era amb accés las pallers, els estables i el colomar de la casa, s'obren nombroses finestres i una porta que comunica amb la principal mitjançant un vestíbul. Dins de la casa hi ha una petita capella. A l'extrem meridional, el desnivell del terreny permet que en la base hi hagi un porxo pel qual passa el camí d'accés al poble. Sobre d'aquest, s'obren dos piso d'amples galeries amb vidres. Els murs són de pedra vista sense desbastar. Es cobreix aquest gran edifici un llosat de llicorella a tres vessants.[1]

Referències[modifica]

  1. «Casa Castellà». Inventari del Patrimoni Arquitectònic. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 setembre 2017].