Cases Barates (l'Hospitalet de Llobregat)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Cases Barates
Imatge
Dades
TipusCases barates Modifica el valor a Wikidata
ArquitecteRamon Puig i Gairalt Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xx (1914)
Característiques
Estil arquitectònicmodernisme català
modernisme Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administratival'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióRbla. Just Oliveras, 77-79.
Map
 41° 22′ N, 2° 06′ E / 41.36°N,2.1°E / 41.36; 2.1
Bé cultural d'interès local
Id. IPAC20589 Modifica el valor a Wikidata

Les Cases Barates són un conjunt de cases modernistes de l'Hospitalet de Llobregat (Barcelonès). Estan protegides com a bé cultural d'interès local.

Descripció[modifica]

Les cases barates formen un conjunt de dues cases (en origen tres) entre mitgeres. Estan compostes per planta baixa, un pis i golfes. Aquestes cases no són simètriques, sinó que, mantenint una mateixa estètica, cadascuna és diferent.

L'edifici de l'esquerra té un cos que sobresurt de dos plantes, a la planta baixa hi ha tres finestres allargades i al primer pis sobresurt una tribuna de tres cares. Aprofitant la separació entre el cos principal i el que sobresurt s'ha fet al primer pis un balcó amb la barana de maons i que a la planta baixa crea u petit porxo, davant de la porta principal, aguantat per una columna salomònica feta de maó. Té dues teulades, una per la casa i altre pel cos secundari, però totes dues són a dues vessants amb el carener perpendicular a la façana principal.

La casa de la dreta té a la planta baixa la porta d'entrada i una finestra doble a la dreta. Al primer pis hi ha una porta al centre, que dona pas a un petit balcó, i una finestra enganxada a cada banda. A les golfes hi ha una tribuna sustentada per arcs de maó que reposen sobre mènsules, també de maó.

Les dues cases estan arrebossades excepte alguns elements de maó com l'emmarcament de les obertures, la columna salomònica o el balcó de la casa de l'esquerra. També hi ha elements decoratius de ceràmica blanca i verda.

Història[modifica]

Construïdes per l'arquitecte municipal Ramon Puig i Gairalt, entre 1914 i 1915, són obra de la seva joventut, encara fortament marcada pel moviment secessionista de Viena. En el seu origen eren tres cases però la que feia cantonada es va derruir.

Gairalt va projectar una casa que fos accessible a tothom gràcies a la reducció de volums i a l'ús de materials de baix cost com el totxo en comptes de la pedra. En el Pla d'Eixample de 1926 pensa projectar dues-centes cases barates seguint un traçat de ciutat-jardí, com els jardins obrers per Pubilla Casas i la Florida, que desbordats per la immigració al seu punt més fort no va ser possible portar-los a terme.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cases Barates
  • «Cases Barates». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 18 abril 2012].