Castell d'Aristot

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell d'Aristot
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Part deAristot Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud1.252 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativael Pont de Bar (Alt Urgell) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióAl nucli d'Aristot Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 23′ N, 1° 37′ E / 42.38°N,1.62°E / 42.38; 1.62
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN780-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006241 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC873 Modifica el valor a Wikidata

El castell d'Aristot és un monument del municipi del Pont de Bar (Alt Urgell) declarat bé cultural d'interès nacional.

Descripció[modifica]

Les restes del castell d'Aristot es troben al cim d'un petit promontori que domina el poble d'Aristot. Les parts sud i est del recinte han desaparegut però per les restes conservades sembla que devia tenir una forma rectangular d'uns 18 metres de llarg per 50 d'ample. Al vessant oest hi ha un mur d'uns 25 metres de llargada interromput per trossos de roca que fan de muralla natural; aquest mur recolza sobre un sòcol tallat directament a la roca. A l'interior del recinte hi ha fragments de parets que formen habitacles quadrangulars d'uns 5 metres de llarg per 4 metres d'ample.

Història[modifica]

El topònim "Arestothe" apareix el 839. Fou propietat dels comtes de Cerdanya, que hi aixecaren la fortalesa. Segons el "dietari de Puigcerdà", el 29 de juny de 1209, el vescomte de Castellbó, Arnau, obté de Bertran de Saga, Bernat d'Aragal, Pere-Ramon i Bernat-Armengou la promesa d'arrasar les muralles d'Aristot, omplir les fosses i destruir les construccions damunt l'església. Guillem d'Urg, amb permís de Bernat II comte de Foix, successos els drets dels vescomtes de Castellbó, feu realçat el castell el 1229. El 1301, els seus descendents vengueren la meitat del castell al rei Jaume de Mallorca. Un quadern del segle xiv manifesta que el castell i lloc d'Aristot "te vuy lo Senyor Rey". El castell fou empenyorat a Hipòlit Garrius i passà, per revenda, al Bord d'Aragall. En foren castlans els Tomic, de Bagà, pel rei, al segle xv. El castell serví encara a la guerra de Successió. El 20 d'octubre del 1708 els paisans van defensar el castell de l'atac que els francesos, amb 400 cavalls i 800 infants, hi dugueren a terme. A la fase final d'aquesta guerra, el castell d'Aristot estigué sota la dependència del general Josep de Moragues, governador de Castellciutat.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell d'Aristot
  • «Castell d'Aristot». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 4 maig 2012].