Vés al contingut

Castell de Howth

Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Howth
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Construcció1235 Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaHowth (Irlanda) Modifica el valor a Wikidata
Map
 53° 23′ 11″ N, 6° 04′ 44″ O / 53.3863°N,6.079°O / 53.3863; -6.079
Lloc webhowthcastle.ie Modifica el valor a Wikidata

El castell de Howth es troba a les proximitats del poble de Howth, al comtat de Fingal a Irlanda. És la llar ancestral de la dinastia St. Lawrence, que va acabar l'any 1909 amb la mort de l'últim membre de la família.

Història[modifica]

Des de l'any 1180, els membres de la família St. Lawrence han estat lords de Howth. El castell de Howth ha estat en el lloc actual per més de set segles. L'original, una mera estructura de fusta es trobava a Tower Hill, amb vista a Balscadden Bay. L'actual castell no és l'original, sinó que es tractar d'una remodelació duta a terme per l'arquitecte anglès Edwin Lutyens.

Llegenda[modifica]

Una llegenda popular sobre el castell de Howth narra un incident que aparentment va ocórrer l'any 1576. La pirata Gráinne O'Malley va anar a fer una visita de cortesia al 8è Baron Howth, no obstant això se li va denegar l'accés a causa d'un sopar en curs. En represàlia, va segrestar al 10è Baron Howth, net i futur hereu al títol. Amb el temps va ser posat en llibertat gràcies a la promesa que les portes del castell es mantindrien obertes davant futurs visitants inesperats. En honor del Baró, els descendents d'aquest l'han mantingut fins avui en dia.

Referències literàries[modifica]

L'escenari de la novel·la de James Joyce Finnegans Wake és "Howth Castle and Environs" ('el castell de Howth i els seus voltants') és a dir Dublín. Les inicials HCE tenen diverses aparicions en la novel·la, fins i tot en el nom del protagonista, Humphrey Chimpden Earwicker.

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell de Howth


Referències[modifica]

  • Mulholland, R. (1892). "At Howth." The Irish Monthly 20(223): 33-7.