Vés al contingut

Castell de Pontós

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Pontós
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle xii
Característiques
Estil arquitectònicObra popular
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaPontós (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióA 500 m a migdia de la vila, barri del Castell. Pontós (Alt Empordà)
Map
 42° 11′ N, 2° 55′ E / 42.18°N,2.92°E / 42.18; 2.92
BCIN
IdentificadorBCIN: 1293-MH-ZA
BIC: RI-51-0006032
IPAC: 1457

El castell de Pontós són unes restes de l'antic castell del municipi de Pontós (Alt Empordà) declarades bé cultural d'interès nacional.

Descripció[modifica]

El Castell de Pontós està situat a cinc-cents metres del poble, al cim d'un turó. El que en queda avui en dia són vestigis que permeten endevinar la planta, rectangular, molt allargada. L'aparell és de carreus mal escairats d'arenosa i conglomerat, juntament amb còdols escapçats, que formen filades. Trobem un segment de la muralla d'uns deu metres de llarg per vuit d'alt atalusssat. A la part superior hi ha dos restes d'espitlleres petites. Del mur septentrional del recinte, només se'n veuen sobresortir del sòl escassos fragments constructius. El que es conserva del llenç de ponent és degut a haver servit de paret d'una de les cases del recinte murat, edifici actualment en ruïnes. A l'extrem nord de l'esplanada hi ha una cisterna i un pou amb un brocal circular i fet amb pedres de calcària allisades.[1]

Història[modifica]

Era un castell termenat documentat el 1087.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Castell de Pontós». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 25 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

  • «Castell de Pontós». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.