Castell de Sant Esteve de Pomers

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell de Sant Esteve de Pomers
o de Villerac
Dades
TipusCastell medieval
ConstruccióSegle IX
Característiques
MaterialPedra
Altitud823,2 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaClarà i Villerac (Conflent) Modifica el valor a Wikidata

El Castell de Sant Esteve de Pomers, o de Villerac, és una antiga fortificació medieval quasi del tot desapareguda de la comuna de Clarà i Villerac, a la comarca del Conflent (Catalunya del Nord).

Era situat[1] al costat de llevant de la capella castral de Sant Esteve de Pomers. En queden poques restes, en el punt més elevat del turó on es troba l'església de Sant Esteve.

El terme d'aquest castell es corresponia perfectament amb l'antic terme de Villerac, quan era comuna independent. Està documentat des del 865, quan el comte Salomó d'Urgell i Cerdanya hi celebrà un judici sobre possessions reclamades en el terme de Prada pel monestir de Santa Maria de la Grassa. Fou possessió feudal infeudada als vescomtes de Fenollet, els quals encara el tenien en temps d'Alfons I, quan apareix documentat com a castrum Sancti Stephani de Bellerach. Al llarg de l'edat moderna la senyoria del castell i del terme de Villerac canvià sovint de mans, de vegades com a llegat hereditari: dels Fenollet als Enveig, després als Oms, vers el 1580, i després encara als Llupià. A ran del Tractat dels Pirineus passà als Caramany, posteriorment als Boisembert, i finalment als Vilar, que n'eren els possessors en el moment de la fi de l'Antic Règim.

A llevant de l'església hi ha les restes del basament d'una torre quadrada, i, molt més esmicolades, repartides pel turó les restes d'altres murs. Tanmateix, l'estat actual de les restes a penes permeten de reconèixer-ne les característiques.

Bibliografia[modifica]

  • Badia i Homs, Joan. «Glorianes: Sant Esteve (o Sant Sebastià) de Glorianes». A: La Cerdanya. El Conflent. Barcelona: Enciclopèdia Catalana, 1995 (Catalunya romànica, VII). ISBN 84-7739-951-4. 
  • Ponsich, Pere; Lloret, Teresa; Gual, Raimon. «Rodès». A: Vallespir, Conflent, Capcir, Baixa Cerdanya, Alta Cerdanya. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1985 (Gran Geografia Comarcal de Catalunya, 15). ISBN 84-85194-60-8. 

Referències[modifica]