Vés al contingut

Castell dels Moros (Vilanant)

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'edifici
Infotaula d'edifici
Castell dels Moros
Imatge
Dades
TipusCastell Modifica el valor a Wikidata
Construcciósegle XIII Modifica el valor a Wikidata
Característiques
Estil arquitectònicarquitectura popular Modifica el valor a Wikidata
Altitud95 m Modifica el valor a Wikidata
Localització geogràfica
Entitat territorial administrativaVilanant (Alt Empordà) Modifica el valor a Wikidata
LocalitzacióCarretera de Vilanant a Cistella, a 2 km Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 15′ N, 2° 52′ E / 42.25°N,2.87°E / 42.25; 2.87
Bé cultural d'interès nacional
Tipusmonument històric
Codi BCIN1780-MH Modifica el valor a Wikidata
Codi BICRI-51-0006188 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAC1989 Modifica el valor a Wikidata
Id. IPAPC5644 Modifica el valor a Wikidata

El Castell dels Moros, també conegut com a Castell d'Escales o Castell dels Solers, és un castell situat al municipi de Vilanant, a l'Alt Empordà, declarat bé cultural d'interès nacional.

Història[modifica]

Tenim molt poca documentació en relació amb aquest castell, que antigament es coneixia com a Castell d'Escales. Formava una petita fortificació de perfil irregular, centrada per una torre de planta cilíndrica que es conserva en gran part, tot i que força malmesa. Té una alçada de 8 m i es troba aïllada en un sector boscós prop dels camps de conreu. Es manté dempeus la volta hemisfèrica de la planta baixa. Resten alguns trams dels murs que la circumdaven.[1]

Descripció[modifica]

El Castell dels Moros es troba a l'extrem oriental d'una carena, damunt la confluència de la riera de Cistella amb el Manol, uns dos quilòmetres a ponent de Vilanant. En la part més enlairada d'un pujol es dreça una torre cilíndrica que quedava envoltada per un recinte murat. La torre es conserva en una altura alçada aproximada de vuit metres i és esberlada de dalt a baix. S'ha conservat la volta semiesfèrica del pis inferior. Té un forat al centre per accedir als pisos superiors. Les restes dels murs que formaven un recinte rectangular o quadrat no sobresurten en una alçada superior als tres metres en el costat de llevant, i en altres zones aquests vestigis són encara més reduïts.[1]

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Castell dels Moros
  1. 1,0 1,1 «Castell dels Moros». Inventari del Patrimoni Arquitectònic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya. [Consulta: 26 agost 2014].

Enllaços externs[modifica]

  • «Castell dels Moros». Inventari del Patrimoni Arqueològic i Paleontològic de Catalunya. Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat de Catalunya.