Caterina Moriggi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCaterina Morigi,
de Pallanza

Sacro Monte de Varese, amb el monestir de les Eremites de Sant Ambròs
Biografia
Naixement1437 (Gregorià) Modifica el valor a Wikidata
Pallanza (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort6 abril 1478 Modifica el valor a Wikidata (40/41 anys)
Sacro Monte di Varese (Itàlia) (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
SepulturaMonestir d'Eremites Ambrosianes (Sacro Monte di Varese) 
Abadessa
Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
ReligióEsglésia Catòlica Modifica el valor a Wikidata
Es coneix perCofundadora de les Monges Eremites de l'Orde de Sant Ambròs ad Nemus
Activitat
Ocupaciófilòsofa Modifica el valor a Wikidata
Orde religiósEremites Ambrosianes
abadessa i fundadora
CelebracióEsglésia Catòlica Romana
Beatificació16 de setembre de 1769 , Roma nomenat per Climent XIV
PelegrinatgeVarese
Festivitat6 d'abril
IconografiaHàbit de monja

Caterina Morigi o de Pallanza (Pallanza, frazione de Verbania, Piemont, ca. 1437 - Varese, 6 d'abril de 1478) fou una religiosa llombarda, cofundadora de l'orde monàstic de les Monges Eremites de l'Orde de Sant Ambròs ad Nemus. És venerada com a beata per l'Església catòlica.

Biografia[modifica]

Caterina havia nascut a Pallanza, a la riba del Llac Maggiore, en una família benestant, segons la tradició, els Morigi o Moriggia; als documents de l'època surt esmentada com a Catherina de Ruffinis. La seva família morí en una epidèmia i marxà a Milà. Cap al 1450 s'uní una comunitat per fer-hi vida eremítica, al santuari de Santa Maria del Monte di Velate, vora Varese, on després es construí el Sacro Monte de Varese. Cap al 1470, les germanes eremites es dedicaren a atendre els malalts de pesta durant una greu epidèmia i totes, llevat de Morigi, moriren.

Aviat s'hi afegiren noves dones eremites, entre les quals Giuliana Puricelli de Busto Arsizio. El 10 de novembre de 1474 Sixt IV concedí a la comunitat poder erigir un monestir, a petició de Galeazzo Maria Sforza. El 10 d'agost de 1476 les religioses van prendre l'hàbit, sota la Regla de Sant Agustí i amb les constitucions de l'Orde de Sant Ambròs ad Nemus. Caterina da Pallanza fou elegida com a primera abadessa; quan morí, el 6 d'abril de 1478, la succeí Giuliana Puricelli.

Veneració[modifica]

La seva vida de pregària i penitència va causar admiració i fou tinguda per santa. Des de la seva mort rebé culte, que fou reconegut per la Congregació de Ritus el 12 de setembre de 1769; Climent XIV el confirmà el 16 de setembre següent, juntament amb el de Juliana Puricelli. El Martirologi romà en fixa la festivitat el 6 d'abril.

Bibliografia[modifica]

  • Inos Biffi. Mirabile Ydio ne li Sancti Soy: le beate Caterina e Giuliana del Sacro Monte di Varese secondo le più antiche biografie, Varese, 1983

Enllaços externs[modifica]