Vés al contingut

Cecilia Seghizzi

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCecilia Seghizzi
Biografia
Naixement5 setembre 1908 Modifica el valor a Wikidata
Gorizia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Mort22 novembre 2019 Modifica el valor a Wikidata (111 anys)
Gorizia (Itàlia) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupaciópintora, compositora, violinista Modifica el valor a Wikidata
InstrumentViolí Modifica el valor a Wikidata
Família
PareCesare Augusto Seghizzi (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Premis

Facebook: ceciliaseghizzi Modifica el valor a Wikidata

Cecilia Seghizzi (Gorizia, 5 de setembre de 1908 – Gorizia, 22 de novembre de 2019[1]) fou una compositora, pintora i violinista italiana.

Biografia[modifica]

Va néixer a Gorizia, petita ciutat d'Itàlia a la frontera amb Eslovènia, al peu dels Alps, filla del compositor i mestre de capella Cesare Augusto Seghizzi (1873 - 1933), un dels compositors més apreciats de la cançó popular furlana. Després de l'exili al camp de refugiats de Wagna d'Estíria durant la primera guerra mundial,[2] Cecilia va començar a estudiar el violí amb el professor Alfredo Lucarini i es va graduar amb honors del Conservatori Giuseppe Verdi de Milà. A la dècada del 1930 va alternar l'activitat de concert amb la docència a instituts de secundària i de música. Al mateix temps, va començar a dedicar-se a la composició, completant els seus estudis amb un diploma al conservatori Giuseppe Tartini de Trieste, sota la direcció de Vito Levi. Als anys cinquanta va fundar i dirigir el complex polifònic Gorizia, amb el qual va obtenir el primer premi al concurs polifònic nacional de Brescia. El reconeixement va ser seguit per una sèrie de concerts i enregistraments per a llocs importants tant italians com estrangers.

El 5 de setembre de 2018 va celebrar els seus 110 anys amb l'alcalde Rodolfo Ziberna i dos regidors, convertint-se així en un supercentenària italiana.[3][4]

Va morir el 22 de novembre de 2019 a l'edat de 111 anys i 78 dies.

Estil[modifica]

El catàleg d'autor de Gorizia inclou més de 130 composicions, entre les quals destaquen les dedicades al cant coral.[5] El seu estil, decididament conservador, en els moments més avançats està lligat al neoclassicisme, i no hi ha rastre de les novetats aportades per l'avantguarda musical des dels anys trenta.

Composicions principals[modifica]

Referències[modifica]

Enllaços externs[modifica]