Central hidroelèctrica de Lladres

Infotaula de geografia físicaCentral hidroelèctrica de Lladres
Imatge
TipusCentral hidroelèctrica
Localització
PaísCatalunya Catalunya
Regió/prov.Alt Pirineu i Aran
ComarcaPallars Sobirà
MunicipiEspot
LocalitzacióEspot
Map
 42° 36′ N, 1° 06′ E / 42.6°N,1.1°E / 42.6; 1.1
Dades i xifres
Altitud1.890,7 m

La Central hidroelèctrica de Lladres és una central hidroelèctrica de muntanya del terme municipal d'Espot, a la comarca del Pallars Sobirà. Fou construïda per l'empresa Hidroelèctrica de Catalunya, les obres trigaren 30 mesos, finalitzant l'any 1953. És una central de derivació d'aigües de llacs represats. Era la primera central d'una cadena de salts que aprofitava els cabals de les valls del rius Escrita i Peguera. L'aigua turbinada per Lladres passava al Salt de Sant Maurici per alimentar la central hidroelèctrica de Sant Maurici. Fou reformada el 2010 i es troba en ús.[1]

Està situada al nord-est de les Pales d'Envaiasse i de la Costa dels Alls, al sud-oest del poble d'Espot, a 1,7 quilòmetres en línia recta del centre del poble i més de 550 metres per damunt de l'altitud del poble.

Conca de captació d'aigua[modifica]

Aquesta central recull les aigües de la part alta de la vall de Peguera (Estany Negre de Peguera, Estany Tort de Peguera, etc.) a l'estany de Lladres, d'on surt una canalització soterrada que du l'aigua al Salt de Lladres. Salva un desnivell de 125 metres. La central té una potència instal·lada de 850 kW. La seva producció era de 815.000 kWh.

L'aigua, un cop turbinada, es derivada per una canonada soterrada fins al diposit que regula la cambra d'aigües del Salt de sant Maurici de la central hidroelèctrica de Sant Maurici.

Imatges[modifica]

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

  • Lloret, Teresa; Castilló, Arcadi. «Espot». A: El Pallars, la Ribagorça i la Llitera. Barcelona: Fundació Enciclopèdia Catalana, 1984 (Gran geografia comarcal de Catalunya, 12). ISBN 84-85194-47-0. 

Enllaços externs[modifica]