Christine Jones Forman

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaChristine Jones Forman

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement3 febrer 1949 Modifica el valor a Wikidata (75 anys)
Minneapolis (Minnesota) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
FormacióUniversitat Harvard - astrofísica
Radcliffe College - Grau en Arts
Universitat Harvard - Master of Arts
West Carrollton High School (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballAstrofísica, astronomia de raigs X, galàxia, cosmologia, high-energy astronomy (en) Tradueix i observatori de raigs X Chandra Modifica el valor a Wikidata
Ocupacióastrofísica, astrònoma Modifica el valor a Wikidata
OcupadorInstitució Smithsonian
Centre d'Astrofísica Harvard-Smithsonian
Observatori Astrofísic Smithsonian
Universitat Harvard Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeWilliam R. Forman Modifica el valor a Wikidata
Premis

Christine Jones Forman és una astrofísica al Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics.[1] Va ser presidenta de l'American Astronomical Society[2] i directora del consorci de la Institució Smithsonian per Desbloquejar els Misteris de l'Univers.[3]

Educació i carrera[modifica]

A l'escola secundària, va assistir al programa de matemàtiques per a estudiants dotats dictat per Arnold Ross. Va acabar la seua educació a West Carrollton (Ohio) abans de traslladar-se a Cambridge (Massachusetts), on va obtenir el seu títol d'astrofísica per la Universitat Harvard. Mentres estudiava va ser becària postdoctoral al Centre d'Astrofísica de Harvard.

Des de 1973 treballa a l'Observatori Astrofísic Smithsonian. De 1990 a 2010, va exercir com a cap del Grup de Calibratge Chandra.[3] En 2010, va ser nomenada directora del Consorci per Desbloquejar els Misteris de l'Univers i es va convertir en un dels quatre directors del Consorci de la Smithsonian Institution pels Quatre Grans Desafiaments del Pla Estratègic.

Premis i reconeixements[modifica]

El 1985, Christine i el seu marit William R. Forman van ser els primers a rebre el Premi Bruno Rossi, un premi atorgat anualment per l'American Astronomical Society "per una contribució significativa a l'astrofísica d'Altes Energies, amb especial èmfasi en el treball original recent".[4] Van rebre una recompensa de 500 dòlars i un certificat "pel treball pioner en l'estudi de l'emissió de raigs X de les galàxies de tipus precoç".

En 2013, es va convertir en la catorzena receptora del Premi a la Conferència de Recerca Distingida del Secretari de la Smithsonian Institution.[3]

Vida personal[modifica]

Està casada amb l'astrofísic William R. Forman. Junts tenen tres fills: Julia, Daniel i Miranda.[1]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 «Forman Jones». www.cfa.harvard.edu. [Consulta: 3 febrer 2021].
  2. «Past Officers and Trustees | American Astronomical Society». aas.org. [Consulta: 3 febrer 2021].
  3. 3,0 3,1 3,2 «Christine Jones Forman | Newsdesk». web.archive.org, 18-03-2014. Arxivat de l'original el 2014-03-18. [Consulta: 3 febrer 2021].
  4. «Bruno Rossi Prize». AAS High Energy Astrophysics Division. American Astronomical Society. Arxivat de l'original el 19 desembre 2013. [Consulta: 24 març 2014].