Cianamida

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de compost químicCianamida
Substància químicatipus d'entitat química Modifica el valor a Wikidata
Massa molecular42,022 Da Modifica el valor a Wikidata
Estructura química
Fórmula químicaCH₂N₂ Modifica el valor a Wikidata
SMILES canònic
Model 2D
C(#N)N Modifica el valor a Wikidata
Identificador InChIModel 3D Modifica el valor a Wikidata
Propietat
Densitat1,28 g/cm³ (a 20 °C) Modifica el valor a Wikidata
Solubilitat78 g/100 g (aigua, 15 °C) Modifica el valor a Wikidata
Moment dipolar elèctric4,27 D Modifica el valor a Wikidata
Punt de fusió45 °C
45 °C
44 °C Modifica el valor a Wikidata
Punt de descomposició260 °C Modifica el valor a Wikidata
Moment dipolar elèctric4,27 D Modifica el valor a Wikidata
Perill
Límit d'exposició mitjana ponderada en el temps2 mg/m³ (10 h, cap valor) Modifica el valor a Wikidata
Punt d'inflamabilitat286 °F Modifica el valor a Wikidata
NFPA 704: Standard System for the Identification of the Hazards of Materials for Emergency Response () Modifica el valor a Wikidata
Altres
sòlid inflamable Modifica el valor a Wikidata

La cianamida (en anglès:Cyanamide) és un compost orgànic amb la fórmula CNH₂. És un sòlid blanc que es fa servir molt en agricultura i en la producció de productes farmacèutics i d'altres compostos orgànic. Al Canadà, Europa i el Japó també es fa servir per dissuadir, tenir repulsió, a l'alcohol (contra l'alcoholisme). La molècula de la cianamida té un grup nitril unit a un grup amino. Malgrat tenir una estructura similar a la de l'àcid cianhídric, no és tòxica. Els seus derivats es coneixen com a cianamides, la més comuna és la cianamida de calci (CaCN₂).

La cianamida existeix en dues formes de tautòmers, un amb la connectivitat NCNH₂ i l'altre amb la fórmula HNCNH ("tautòmer diimida"). La forma NCNH₂ domina.

Producció, reaccions, usos[modifica]

La cianamida es produeix per hidròlisi de la cianamida de calci, la qual al seu torn es prepara a partir del carbur de calci via el procés Frank-Caro.

CaCN₂ + H₂O + CO₂ → CaCO₃ + H₂NCN

La cianamida (als Estats Units amb la marca comercial Dormex) és un activador de la vegetació que s'aplica a la primavera per estimular l'obertura uniforme dels borrons, la foliació primerenca i la florida. El Dormex pot compensar demanera efectiva la manca d'hores de fred (en els llocs relativament càlids) acumulades, per exemple pels arbres fruiters com els presseguers. Una dosi excessiva pot fer mal als arbres fruiters.[1]

La cianamida es degrada via hidròlisi a urea u fertilitzant altament nitrogenat. Els microorganismes com el fongi Myrothecium verrucaria, acceleren el procés usant l'enzim cianamida hidratasa.

Seguretat[modifica]

La cianamida té una modesta toxicitat en humans,[2] però és irritant i pot causar altres problemes

Referències[modifica]

  1. Powell, A. (1999). Action Program for Dormex Application on Peaches Arxivat 2018-06-20 a Wayback Machine.. Auburn University. Retrieved 2010-05-24.
  2. Schep L, Temple W, Beasley M «The adverse effects of hydrogen cyanamide on human health: an evaluation of inquiries to the New Zealand National Poisons Centre». Clinical Toxicology [Philadelphia, PA], 472, 1, gener 2009, pàg. 58–60. DOI: 10.1080/15563650802459254. PMID: 18951270.

Enllaços externs[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Cianamida