Coll de les Maçanes

Infotaula de geografia físicaColl de les Maçanes
TipusPort de muntanya Modifica el valor a Wikidata
Localització
Entitat territorial administrativaCostoja (Vallespir) i Serrallonga (Vallespir) Modifica el valor a Wikidata
Map
 42° 21′ 29″ N, 2° 35′ 26″ E / 42.358039°N,2.5905°E / 42.358039; 2.5905
Dades i xifres
Altitud1.095,4 m Modifica el valor a Wikidata

El Coll de les Maçanes és una collada situada a 1.095,4 m alt en el límit dels termes comunals de Costoja i Serrallonga, tpts dos de la comarca del Vallespir (Catalunya del Nord).

Està situat[1] a l'extrem de ponent del terme de Costoja, al sud-oest del poble de Vila-roja, a la carena principal dels Pirineus, la que separa les conques de la Muga, al sud, i de la Quera, afluent del Tec. És a prop i a ponent del Coll Capellera, just al nord del Solà de les Maçanes.

En aquest coll hi ha la fita transfronterera[2] número 524. És una creu a la cara quasi horitzontal d'una roca situada 10 metres a l'oest del punt més baix, i 8 metres al nord d'una cinglera quasi vertical.

En aquest punt la línia de frontera deixa la carena principal dels Pirineus, i torç cap al sud per tal d'anar a cercar la Muga. Gairebé al costat, a llevant, a la carena del Serrat de les Maçanes, hi ha la fita 525, a la carena principal; també és una creu gravada i pintada en una roca quasi vertical, a ran de terra, passat el Puig de les Maçanes. Les fites següents van marcant el límit fins a la Muga davallant muntanya avall en direcció sud-est.

Referències[modifica]

  1. El Coll de les Maçanes en els ortofotomapes de l'IGN
  2. «Mojones de los Pirineos.com». info@mojonesdelospirineos.com. [Consulta: 5 agost 2016].