Vés al contingut

Conca Coulomb-Sarton

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'accident geogràfic extraterrestreConca Coulomb-Sarton

Modifica el valor a Wikidata
Dades generals
Tipuscràter d'impacte Modifica el valor a Wikidata
Cos astronòmicLluna Modifica el valor a Wikidata
EpònimCoulomb Modifica el valor a Wikidata
Dades geogràfiques
Coordenades52° N, 123° O / 52°N,123°O / 52; -123 Modifica el valor a Wikidata
Diàmetre530 km Modifica el valor a Wikidata
QuadrangleLQ02 Modifica el valor a Wikidata
Localització

Coulomb-Sarton és una conca d'impacte situada en la cara oculta de la Lluna, pertanyent al període Prenectarià.[1] Deu el seu nom a la seva situació entre el cràter Coulomb (al nord-est del centre de la conca) i el cràter més petit Sarton (just al sud del centre). La localització de la conca no és òbvia en la superfície lunar, presentant únicament petits fragments d'anells interiors i un brocal, sent la plana llisa i a baixa cota situada al seu centre l'element més rellevant des del punt de vista topogràfic.[2]

Al seu centre es troba una concentració de massa (mascon), la qual cosa es tradueix en la presència d'un alt camp gravitatori local. Aquesta mascon va ser la primera a ser identificada pel detector Doppler de la nau Lunar Prospector.[3]

Mapa topogràfic
Mapa de gravetat basat en GRAIL

La llista de cràters situats a l'interior de la conca inclou a Weber i Kramers. Aproximadament en el contorn de la conca apareixen els cràters Dyson, Ellison, Stefan, Wegener, Wood, Landau, i Gullstrand. El gran cràter Birkhoff es troba al nord-oest.

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. «Impact Basin Database». Arxivat de l'original el 2014-08-07. [Consulta: 21 juny 2018].
  2. The geologic history of the Moon, 1987, Wilhelms, Don E.; with sections by McCauley, John F.; Trask, Newell J. USGS Professional Paper: 1348. (online)
  3. «Improved Gravity Field of the Moon from Lunar Prospector». Science, 281 (5382), 1998, pàg. 1476–1480. DOI: 10.1126/science.281.5382.1476.

Altres referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Conca Coulomb-Sarton