Constantí Àngel

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaConstantí Àngel
Nom original(el) Κωνσταντίνος Άγγελος Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixementc. 1093 Modifica el valor a Wikidata
Mortc. 1166 Modifica el valor a Wikidata (72/73 anys)
Activitat
Ocupaciómilitar Modifica el valor a Wikidata
Carrera militar
LleialtatImperi Romà d'Orient Modifica el valor a Wikidata
Rang militaralmirall Modifica el valor a Wikidata
Família
FamíliaÀngel Modifica el valor a Wikidata
CònjugeTeodora Comnena Angelina Modifica el valor a Wikidata
FillsAndrònic Ducas Àngel, Isaac Àngel, Aleix Comnè Àngel, Eudòxia Angelina, Joan Ducas, Isaac Àngel Ducas, Maria Àngel, Zoè Angelina Modifica el valor a Wikidata
PareManuel Àngel Modifica el valor a Wikidata

Constantí Àngel, en grec medieval Κωνσταντίνος Άγγελος, mort l'any 1166, va ser un noble i almirall de l'Imperi Romà d'Orient sota l'emperador Manuel I Comnè.

Va ser el fundador de la dinastia Àngel. Provenia de Filadelfia a Anatòlia i es va casar amb Teodora Comnena, la filla de l'emperador Aleix I Comnè, i va rebre el títol de sebastohipertat.[1] Segons l'historiador del segle xii, Joan Zonaràs, Constantí era valent, hàbil i guapo, però de baix origen.[2] L'any 1150 Constantí Àngel va lluitar en una campanya contra els serbis i el 1157 contra els magiars i els serbis. Pel seu càrrec d'almirall de la Marina romana d'Orient es va encarregar de les operacions contra els normands, però va ser capturat en un combat.

Descendència[modifica]

Del seu matrimoni amb Teodora Comnena va tenir sis fills:

  • Joan Ducas, que va néixer aproximadament el 1126 i va morir el 1200. Va ser governador de l'Epir i es va casar primer amb una dona de nom desconegut amb la qual va tenir dos fills i després amb Zoè Ducena, amb la qual va tenir tres fills. També va tenir un fill bastard, Miquel I Comnè Ducas, fundador del Despotat de l'Epir.
  • Aleix Comnè Àngel, nascut cap al 1131 o 1132, casat i pare d'un fill.
  • Andrònic Ducas Àngel, nascut cap al 1133 i mort el 1185. Es va casar amb Eufrosine Castamonites amb la qual va tenir nou fills, entre ells els emperadors Aleix III Àngel i Isaac II Àngel.
  • Eudòxia Angelina, nascuda cap al 1134. Es va casar amb Basili Tsikandeles, però no van tenir fills.
  • Zoè Àngel, nascuda cap al 1135. Es va casar amb Andrònic Sinadè. La parella va tenir diversos fills, dels quals no es coneixen els noms.
  • Isaac Àngel Ducas, nascut cap al 1137. Es va casar i va tenir almenys quatre fills.[3]

Referències[modifica]

  1. Kajdan, A.P. (ed.). The Oxford Dictionary of Byzantium. Nova York; Oxford: Oxford University Press, 1991, p. 97-98. ISBN 9780195046526. 
  2. Joan Zonaràs. Epitome historiarum
  3. Varzós, Konstandinos. Η γενεαλογία των Κομνηνών. Tessalònica: Centre d'Estudis Bizantins de la Universitat de Tessalònica, 1984, p. 540, 641.