Coordinadora d'escoles 0-12

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula d'organitzacióCoordinadora d'escoles 0-12
Dades
Tipusassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Forma jurídicaassociació voluntària Modifica el valor a Wikidata
Imatge de la III Jornades de la Coordinadora 3-12, 2002

La Coordinadora d'escoles 0-12 va ser una iniciativa promoguda per la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica per a la creació d'una coordinació d'escoles públiques a nivell de Catalunya. L'activitat principal de la coordinadora va ser la celebració de jornades anuals, la primera de les quals es va celebrar els dies 5 i 6 de novembre de 1999, concretant una proposta elaborada pel primer congrés de la Renovació Pedagògica celebrat a Catalunya del 1993 al 1996.[1]

Història[modifica]

La coordinadora 3-12 neix arrel dels debats i reflexions al si de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica, especialment al llarg del Primer Congrés de la Renovació Pedagògica 1993-1996. En aquest congrés es planteja treballar per a la creació d'una coordinació d'escoles públiques a tot Catalunya.[2] L'any 2002 la coordinació comptava amb unes cent cinquanta escoles.[3]

Membres promotors[modifica]

Tot i que la coordinadora mateixa estava composta de diverses escoles de primària públiques, el grup promotor estava format per les següents entitats:[1]

Els participants de la coordinació eren escoles d'infantil i primària de Catalunya, i per formar part de la coordinació havien d'aprovar l'adhesió al consell escolar de centre i comprometre's a formar part de la jornada, adquirint així el dret a rebre el material que es generés a la coordinació.

Objectius[modifica]

Els objectius inicials que es plantejava la coordinadora eren els següents:[1]

  1. Crear un marc estable i voluntari de relació, intercanvi i cooperació entre els centres educatius públics en allò que conjuntament decideixin.
  2. Impulsar una corrent d'opinió favorable a la renovació pedagògica i a la millora de la qualitat de l'ensenyament públic de Catalunya.
  3. Promoure debats i elaborar propostes sobre temes concrets que ens afectin, mitjançant jornades o consultes puntuals, difonent les propostes entre les entitats promotores i presentant-les al conjunt de la societat i a les diverses administracions.

Jornades celebrades[modifica]

Una de les activitats principals de la coordinadora va ser la realització de jornades, en les quals es van presentar experiències i anàlisi de les diverses escoles participants de la coordinació. Segons les entitats promotores, els objectius de les jornades serien els següents:[2]

  • Ressaltar la importància i el significat de l'educació primària en el marc de l'ensenyament obligatori.
  • Repensar, especificar i delimitar els objectius d'aquesta etapa en el procés de formació de l'alumnat.
  • Pronunciar-se sobre aspectes relatius al currículum, l'orga- nització dels centres, el perfil del professsorat, les relacions amb la comunitat i el sistema educatiu.
  • Promoure la coordinació d'escoles 3-12, amb l'objectiu d'intercanviar experiències, reflexionar de manera conjunta i fer propostes de millora.

La coordinadora 0-12 va celebrar 11 jornades:[4]

Referències[modifica]

  1. 1,0 1,1 1,2 Federació de Moviments de Renovació Pedagògica. «Escoles 0 - 12». [Consulta: Abril 2015].
  2. 2,0 2,1 Heras, 2002, p. 18.
  3. Heras, 2002, p. 22.
  4. Coordinació d'escoles públiques de Catalunya. «Coordinació 0-12». Arxivat de l'original el 2015-08-12. [Consulta: Abril 2015].

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]