Corrent de les Guaianes

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCorrent de les Guaianes
TipusCorrent oceànic Modifica el valor a Wikidata
EpònimGuaiana Modifica el valor a Wikidata
Banyat peroceà Atlàntic Modifica el valor a Wikidata

A mesura que el Corrent Nord de Brasil (NBC) flueix cap al nord a la costa nord-est d'Amèrica del Sud, arriba a la Guaiana Francesa, on part d'ella se separa de la costa i retroflecteix per unir-se al Corrent Nord Equatorial. La resta de la NBC continua fluint cap al nord per formar el corrent de la Guaiana.[1]

Destacat del recorregut i dimensió del Corrent de les Guaianes, antigament anomenada Corrent del Nord de Brasil. Aquest corrent entra al Mar Carib i acaba en el Golf de Mèxic. El mapa pertany a una publicació de 1913.

L'aigua superficial del Corrent de Guaiana entra al Carib principalment entre les Illes de Barlovent i entre Granada i el continent sud-americà[2]

Es dedueix de les observacions fetes per Pillsbury (1889, 1890) que el 70% del volum total d'aigua transportada al Mar Carib prové del corrent de Guaiana[3][4]

La suma de cabals del NBC i el Corrent de Guyana al llarg de la costa té un valor relativament constant de 10 Sv.[5]

Referències[modifica]

  1. Condie, S.A. «Separation and recirculation of the North Brazil Current» (en anglès). Journal of Marine Research, 49, 1991, pàg. 1-19.
  2. Gade, H. «On some oceanographic observations in the southeastern Caribbean Sea and the adjacent Atlantic Ocean with special reference to the influence of the Orinoco River» (en anglès). Boletin del Instituto Oceanográfico, 1, 1961, pàg. 287-342..
  3. Febres-Ortega, G. «Circulation oceanica y estratificacion de las mases de aguas superiores al norte de la Guyana» (en castellà). Cuadernos Azules, 5. Organizing Comm. 3rd UN Conf. on the Law of the Sea, Caracas., 1974.
  4. Febres-Ortega, G.; Herrera, L.E. «Caribbean Sea Circulation and water mass transports near the Lesser Antilles» (en anglès). Boletin del Instituto Oceanografico, 15, 1976, pàg. 83-96..
  5. Lee, T.N.; Schott,, F.A.; Zantopp, R.J.; Evans, R.H; Johns, W.E «The North Brazil Current retroflection - seasonal structure and eddy variability» (en anglès). Journal of Geophysical Research, 95, 1990, pàg. 22103-22120..