Vés al contingut

Cosme Bauçà i Adrover

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaCosme Bauçà i Adrover

Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement1871 Modifica el valor a Wikidata
Felanitx (Mallorca) Modifica el valor a Wikidata
Mort1959 Modifica el valor a Wikidata (87/88 anys)
Activitat
Ocupacióhistoriador Modifica el valor a Wikidata

Cosme Bauçà i Adrover, es capellà Bou (Felanitx, 1871-1959), prevere i historiador.

Biografia[modifica]

L'any 1899, poc temps després de la seva ordenació sacerdotal, partí cap a Amèrica on hi visqué fins a l'any 1913. Al Brasil fou professor d'Història Eclesiàstica al seminari de Nossa Sra de Carmo i vicari a distintes parròquies. A l'Argentina va ocupar càrrecs a la catedral de Santa Fe i a la parròquia de Firmat.

Retornat a Felanitx, passà la resta de la seva vida dedicat a la investigació. Va ser acadèmic de la Real Academia Hispano-Americana de Ciencias y Artes de Cádiz i de l'Acadèmia Mallorquina d'estudis Genealògics. En morir es va constituir la Fundació Museu Cosme Bauçà. El 1972 va ser declarat Fill Il·lustre de Felanitx.[1]

Biblioteca de la Fundació Museu Cosme Bauçà

Obres[modifica]

Va replegar multitud de cançons i tonades populars. Va cedir a Baltasar Samper i Ramon Morey en una missió de recerca per a l'Obra del cançoner popular de Catalunya quatre volums manuscrits de Mossèn Bauçà, cada un d'ells amb mil cançons.[2] Va escriure Historia de Felanitx, treball exhaustiu que es publicà en sis toms (1921-1948). A Argentina publicà el llibre de poesies Flors semprevives (1911) i diversos obres sobre els països sud-americans on residí.

Referències[modifica]

  1. «Bauçà Adrover, Cosme». A: Dolç i Dolç, Miquel (coord.). Gran Enciclopèdia de Mallorca. Volum 2. Palma: Promomallorca, p. 48-49. ISBN 84-8661702-2. 
  2. MASSOT I MUNTANER, Josep. Baltasar Samper i l'Obra del Cançoner Popular de Catalunya a Actes del Col·loqui sobre cançó tradicional Barcelona: Abadia de Montserrat, 1994