Cultura de Trinxeres

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de geografia físicaCultura de Trinxeres
Imatge
Localització
Entitat territorial administrativaSonora (Mèxic) Modifica el valor a Wikidata
TipusJaciment arqueològic Modifica el valor a Wikidata
Vista de Cerro de Trinxeres (Sonora), el major lloc conegut de la cultura de Trinxeres. Es concep com a tal a partir del 1989

La cultura de Trinxeres és un complex arqueològic els portadors del qual van viure a la regió nord-oest de Sonora (Mèxic). Es va desenvolupar entre els anys 200 i 1450 d.C. Alguns autors l'associen amb l'àrea Mogollon de Oasisamèrica, encara que és probable que haga rebut també influència dels hohokam. Entre els llocs més coneguts d'aquesta cultura es troba el lloc epònim de Cerro de Trinxeres.

Detall dels murs construïts en el vessant del turó de Trinxeres.

Un dels principals problemes per establir una cronologia de la cultura de Trinxeres és l'escassetat de dades precises sobre l'antiguitat de les restes materials. Monica va proposar una cronologia en quatre estadis que va ser corregida en 1993 per McGuire i Villalpando.

Referències[modifica]

  • Amador Bech, Julio (2010). «Estrategias constructivas, simbolismo del paisaje y arte rupestre en los cerros de trincheras del noroeste de Sonora». Anales de Antropología 44(2010):105-157. Consultado el 19 de enero de 2013.
  • Bowen, Thomas G. (1976). «Esquema de la historia de la cultura Trincheras». En Braniff, Beatriz y Felger, Richard (coords.), Sonora: antropología del desierto. Primera reunión de antropología e historia del Noroeste. Ciudad de México. Instituto Nacional de Antropología e Historia.
  • McGuire, Randall H. y Villalpando, María Elisa (1993). An Archeological Survey of the Altar Valley, Sonora, México. Tucson: Arizona State Museum-University of Arizona.