Vés al contingut

D. R. Kaprekar

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaD. R. Kaprekar
Biografia
Naixement(mr) दत्तात्रेय रामचंद्र कापरेकर Modifica el valor a Wikidata
17 gener 1905 Modifica el valor a Wikidata
Dahanu (Índia) Modifica el valor a Wikidata
Mort1986 Modifica el valor a Wikidata (80/81 anys)
Deolali (Índia) Modifica el valor a Wikidata
Dades personals
Altres nomsGanitanand Modifica el valor a Wikidata
FormacióFergusson College (1923–1929) Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Camp de treballTeoria de nombres Modifica el valor a Wikidata
Ocupaciómatemàtic Modifica el valor a Wikidata
Obra
Obres destacables

D. R. Kaprekar (marathi: दत्तात्रेय रामचंद्र कापरेकर) (Dahanu, 17 de gener de 1905 - Deolali, 1986) va ser un matemàtic indi, de nom complet Dattatreya Ramachandra Kaprekar.

Nascut en una família humil, el seu pare era un amant de l'astrologia i li va transmetre al seu fill la passió pel càlcul numèric.[1] Va fer els estudis secundaris a la ciutat de Thana i després va estudiar al Fergusson College a Poona. El 1929 es va graduar en matemàtiques a la universitat de Mumbai.[2] A partir d'aquesta data, i fins que es va retirar el 1962, va ser professor de matemàtiques a una escola de Deolali, a prop de la ciutat de Nasik (al centre de l'estat de Maharashtra a l'Índia).[3] Durant tota la seva vida es va dedicar a resoldre problemes amb els números, però la comunitat científica considerava els seus treballs trivials i sense importància; per això li costava molt publicar en revistes científiques i publicava sobre tot a revistes de matemàtica recreativa.[4] El 1975, el conegut divulgador Martin Gardner, va fer palés que potser els problemes de Kaprekar no eren tan trivials com aparentaven.

Efectivament, a partir de llavors, s'ha estès, dins de la teoria de nombres, l'estudi dels nombres de Kaprekar[5][6][7], de la rutina i la constant de Kaprekar[8][9][10][11][12] i de les distàncies de Kaprekar.[13] Temes, tots ells, que tenen una profunditat més gran de la que aparenten.

Referències[modifica]

Bibliografia[modifica]

Enllaços externs[modifica]

  • O'Connor, John J.; Robertson, Edmund F. «D. R. Kaprekar» (en anglès). MacTutor History of Mathematics archive. School of Mathematics and Statistics, University of St Andrews, Scotland.