Dalenda Larguèche

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Infotaula de personaDalenda Larguèche

Modifica el valor a Wikidata
Nom original(ar) دلندة لرقش Modifica el valor a Wikidata
Biografia
Naixement16 octubre 1953 Modifica el valor a Wikidata (70 anys)
Monastir Modifica el valor a Wikidata
Activitat
Ocupacióhistoriadora Modifica el valor a Wikidata
OcupadorUniversitat de Tunis Modifica el valor a Wikidata
Família
CònjugeAbdelhamid Larguèche (en) Tradueix Modifica el valor a Wikidata

Dalenda Larguèche (àrab: دلندة لرقش) (Monastir, 16 d'octubre de 1953) és una escriptora, professora, investigadora i historiadora tunisiana especialitzada en l'època moderna i qüestions relacionades amb la dona.

Activitats destacades[modifica]

Dalenda Larguèche es va unir al Partit Comunista Tunisià, quan aquest va ser legalitzat l'any 1981. També ha destacat com a oradora feminista,[1] participant a l'Associació Tunisiana de Dones Democràtiques i a l'Associació de Dones Investigadores per al Desenvolupament.[2]

A més d'aquestes activitats, que van resultar en una participació completa a la societat civil, Larguèche va començar la seva carrera com a historiadora i professora d'història moderna. Amb el suport dels seus companys acadèmics des de principis de la dècada de 1990, va poder introduir els seus estudis i investigacions sobre la història de la dona a l'àmbit acadèmic, des de la Facultat d'Arts i Humanitats a la Universitat de Manouba.[2]

Està casada amb l'historiador tunisià Abd el-Hamid Larguèche.

Posicions i càrrecs[modifica]

Va ocupar el càrrec de directora general del Centre Tunisià d'Informació, Documentació, Estudis i Investigació sobre la Dona (CREDIF) des de l'octubre del 2011 fins al 20 de novembre del 2013, quan va ser destituïda per la ministra Sihem Badi i reemplaçada per Rashida Tlili el- Salioti. Posteriorment, va tornar per ocupar el càrrec de directora executiva del centre entre l'abril del 2016 i el setembre del 2018.

Larguèche és membre del Consell Científic de la Universitat de Tunis i de la Universitat de Manouba. També és membre del Laboratori de Regions del Patrimoni i Recursos Tunisians, així com del Centre Americà d'Estudis Magrebins. A més dels seus rols acadèmics a universitats nord-americanes i europees, com l'École Pratique des Hautes Études (EPHE), la Universitat de Tolosa-Joan Jaurès, la Universitat d'Arizona o la Universitat de Califòrnia a Berkeley. De la mateixa manera exerceix com a professora visitant i és responsable de l´equip de recerca sobre gènere, dones, societat i cultura.

Referències[modifica]

A Wikimedia Commons hi ha contingut multimèdia relatiu a: Dalenda Larguèche
  1. «Dalenda Larguèche : “Les femmes sont toujours instrumentalisées”». leconomistemaghrebin.com, 23 سبتمبر 2017. Arxivat de l'original el 2021-03-03. [Consulta: 28 فبراير 2018].
  2. 2,0 2,1 الحبيب القزدغلي. «Habib Kazdaghli : félicitations à mon amie Dalenda Larguèche, à toutes les femmes de Tunisie». leaders.com.tn, 17 اغسطس 2015. Arxivat de l'original el 2019-04-25. [Consulta: 28 فبراير 2017].