Disc de Benham

De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure
Animació d'un disc de Benham.
Exemple d'un disc de Benham.

El disc de Benham o baldufa de Benham és un disc amb un patró en blanc i negre igual o similar al mostrat en la imatge, que en girar a gran velocitat produeix una il·lusió òptica anomenada Efecte de color de Fechner, pel qual s'arriben a veure arcs de colors pàl·lids parpellejant a diferents parts del disc. Aquests són anomenats colors parpellejants induïts per patrons, o colors de Fechner, en honor del seu descobridor Gustav Fechner.

El disc fou nomenat així en honor del periodista, científic aficionat i inventor de joguines Charles Benham, qui l'any 1894 va crear una baldufa pintada amb el patró mostrat, al com va cridar la «baldufa d'espectre artificial». Benham es va motivar a propagar aquest efecte per mitjà de la seva baldufa després de la seva correspondència amb el mateix Gustav Fechner, la qual es va convertir en el referent per a la creació d'aquesta il·lusió òptica, creant-se posteriorment lleugeres variacions en el patró del disc.[1]

El fenomen no és comprès del tot. Un possible motiu pel qual es veuen colors poden ser les diferents velocitats a les que reaccionen els tres tipus de receptors de colors de l'ull humà. En veure centellejos de negre i blanc, els receptors descansen i s'activen respectivament. Per poder percebre el color blanc, han d'activar-se els 3 tipus de receptors, els que perceben el blau, el verd i el vermell, simultàniament. Si els 3 s'activen a velocitats diferents, es genera la il·lusió de color. La freqüència de rotació òptima per percebre colors va de 4 a 6 Hertz.

Tampoc es pot explicar encara de mode concloent que tothom sotmès a l'experiment vegi el o els mateixos colors. Aquest color/colors també sembla variar segons la direcció de rotació.[2][3] El disc i altres colors parpellejants induïts per patrons gràfics s'han investigat com una eina en el diagnòstic de malalties oculars i de la vista.[4]

Vegeu també[modifica]

Referències[modifica]

  1. Krantz, John H. «Fechner’s Colors and Behnam’s Top» (en anglès). Encyclopedia of Color Science and Technology. Departamento de Psicología, Universidad de Hanover [[[Hanover (Indiana)]]], 2013 [Consulta: 11 octubre 2018].
  2. Ellie Zolfagharifard «What colour can YOU see? Dizzying optical illusion creates a different shade for every viewer - but no-one knows why». , 12-06-2014 [Consulta: 10 octubre 2018].
  3. «Disco de Benham». Arxivat de l'original el 2018-10-11. [Consulta: 10 octubre 2018].
  4. Pilz J, Marre E «Pattern-induced flicker colors. An ophthalmologic examination method (Article in German)». 2. Ophthalmologe, 90, 1993, pàg. 148–54. PMID: 8490297.