Discussió:Art preromànic

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

No és veritat que per preromànic s'entengui tot art des del segle V fins al romànic. La separació entre primer romànic i preromànic no existeix. Són dues formes diferents de dir el mateix. Encara que gairebé sempre s'utilitzi preromànic. Per tant penso que primer romànic s'hauria de reirigir a preromànic.--Lohen11 22:53, 25 des 2006 (CET)[respon]

No crec que el tipus de construccions dels segles V i VI de Catalunya ocupada pels visigots sobre un substrat més o menys decadent de petites viles hispanoromanes en franca ruralització es pugui comparar amb l'art dels segles IX i X en que l'impuls tecnològic i cultural aportat pels pobles àrabs produeix de nou una certa concentració en nuclis urbans i la necessitat per tant de desenvolupar edificacions més o menys notables.
Potser si que el preromànic gaudeix d'una paulatina transformació de les construccions de l'edat antiga a l'art romànic, però em sembla que és adequat mantenir els dos articles independentment, ja que el primer romànic a Catalunya vé coadjuvat amb la conquesta del regne franc dels comtats catalans i té sentit en el context històric de canvi cultural del que s'ha anomenat històricament "reconquesta".
De fet estem dient el mateix, però amb diferents direccions. Suposo que conveniu amb mi que aquest periode fou certament convuls a la zona de l'actual Catalunya (invasions de Vàndals, visigots..., arribada dels àrabs, i dels francs i establiment dels comtats catalans). No fou una època fàcil i de debò poques construccions d'aquesta època (preromànic excloent primer romànic) han perviscut intactes fins a l'actualitat. Estic segur que l'amplitud del període i la inestabilitat estratègica no van afavorir el sorgiment d'escoles arquitectòniques com a tals i per tant entenc el període preromànic com un "calaix de sastre" arquitectònic, del que, en el cas dels comtats catalans s'en surt a finals del segle VIII o principis del IX.
Salut! --Bestiasonica (discussió) 16:52, 1 oct 2008 (CEST)[respon]