Discussió:Burí

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

DIEC http://pdl.iec.es/entrada/fitxa_DIEC.asp?MOCODI=5441&Page=dilc

TALLA DOLÇA Gravat calcogràfic en què les incisions sobre el metall han estat traçades mitjançant el burí, la punta seca o l'aiguafort.


XTEC http://www.xtec.cat/~mplanel4/tegp/buit/buit.htm

GRAVAT AL BURÍ El gravat al burí anomenat també de talla dolça ("intaglio"), es caracteritza per la utilització d'aquest instrument: una barreta de metall dur de punta seccionada que permet el tall per totes les seves arestes. Cal que la secció del burí estigui sempre ben afilada i que a l'hora de treballar se l'utilitzi amb poca inclinació respecte a la planxa. El burí de metall sol tenir l'anomenat mànec de xampinyó, per la seva forma característica, que permet que aquest sigui recolzat al palmell de la mà aguantant així la barreta amb els dits. Les barres van numerades segons la seva gruixària i es classifiquen segons el tipus de secció.

També es pot gravar la planxa amb d'altra mena d'instruments: rodetes dentades, rodetes que et permeten gravar tres o quatre línies paral·leles de cop, o també el granejador que permet fer el que s'anomena mitjatinta que permet granular tota una superfície per aconseguir diferents tons segons si el granulat és molt o poc tupit.

En ambients de gravat sempre he sentit la segona accepció i estic sorprès davant la primera. --Allman 10:48, 24 febr 2007 (CET)