Vés al contingut

Discussió:Corrosió galvànica

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

--Mcapdevila (disc.) 12:00, 26 jul 2010 (CEST)[respon]

Compatibilitat entre al·lumini i acer inoxidable[modifica]

Coronado 35 navegant "al través" estabilitzat per la messana

L'any 1972 vaig treballar en electrònica nàutica amb "Playvisa Coronado Yachts UK". Encara que els venien a UK la fàbrica era a la zona franca a Barcelona i l'encarregat (un perit industrial amb els coneixements de l'època), em ve i em diu "el anglesos són uns deixats la botavara que venia al barco de mostra estava collada amb un cargol de ferro i ja està tot rovellat", jo li he posat d'acer inoxidable i mira que xulo, aquest Coronado 35 el vaig tenir al meu càrrec al port d'Arenys un any.

Al cap d'uns mesos vam anar per sortir amb el propietari i al arriar la major li va caure la botavara pel cap, vaig mirar el que havia passat, i la taula d'índex anòdic ho explica (quan estigui acabada), la femella d'acer inoxidable (grossa M14) havia quedat buida per dintre, es podia perforar amb un escuradents, mentrestant el cargol i femella anglesos de ferro rovellat feia 4 anys i com si res... forts com un roure!

Compatibilitat entre acer galvanitzat i el coure[modifica]

Bateria de comptadors d' acer galvanitzat amb canonades de coure-una combinació que cal evitar

Aquesta bateria de comptadors d'aigua, s'ha hagut de canviar als 4 anys d'us, per estar conectada a les canonades de coure de l'edifici (0,85V de diferència de potencial, vegeu el punt de corrosió a baix a l'esquerra), posant una bateria de polipropilè la duració és il·limitada

EXPLICACIÓ AMB LA TAULA[modifica]

La diferència entre el "potencial normal d'elèctrode" de l'alumini i el de l'acer inoxidable, és molt elevat uns 0,4V (vegeu taula) i va fer de Pila en l'ambient salí, i en mig any es va menjar l'acer inoxidable

La diferència entre el "potencial normal d'elèctrode" de l'alumini i el del ferro és molt més baix 0,05V i els anglesos ho sabien (encara que sigui lleig)

Per sentit comú els anglesos, el positiu a massa en cotxes i vaixells evitava la corrosió en tots els contactes en ambients marins !!

En aquella época vaig haver de comprar un llibre a Foyles de Londres per explicar-ho, avui tenim la WIKI!..

La diferència entre el "potencial normal d'elèctrode" de l'acer galvanitzat i el del coure, encara és més elevat uns 0,85V (vegeu taula) i a partir dels 4 anys comença a petar pel punt més feble, en el de casa l'haviem de soldar una vegada per any, i petava per llocs diferents. Vaig posar una bateria de PVC i porta 8 anys sense cap problema... leig)

--Mcapdevila (disc.) 12:00, 26 jul 2010 (CEST)[respon]