Discussió:Etnocentrisme

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Continguts ideològics[modifica]

He eliminat el següent fragment:

Segons la sociologia l'etnocentrisme no és bo ni dolent. L'etnocentrisme és necessari perquè existeixin diferents grups socials, i la varietat és salvaguarda de la llibertat. L'exaltació dels valors propis serveix per defensar el grup propi quan aquest és atacat. Quan una cultura o valors d'una societat són tractats injustament, cal una dosi d'etnocentrisme per reforçar l'adhesió al grup. L'etnocentrisme allibera tensions, apaivaga l'egoisme personal, ajuda a que els individus facin sacrificis individuals per tal de obtenir el bé comú.

Degut a un contingut ideològic d'exaltació de l'etnocentrisme (no he trobat res semblant en el mateix article de les altres wikis).

Introduint el "és necessari", de fet no és ni necessari, ni innecessari, senzillament es dóna el fet com a tal. Una manera de ser d'una comunitat no neix d'un raonament etnocèntric, sinó d'un conjunt de realitats i d'intercanvis. Il·lustrem-ho amb un exemple: si jo com a català, penso i parlo amb català, i la llengua és un tret cultural, no és perquè pensi que el castellà (o el francès) és millor o pitjor, sinó senzillament perquè és la meva llengua. Si a mi m'agrada ballar sardanes, no és perquè cregui que són superiors a les sevillanes. Em puc sentir ben adherit al grup "català", sense veure el grup "espanyol" diguem-ne "inferior". Amb això no vull dir que no puguin haver-hi (i hi hagin) aquestes valoracions (en els grups socials), senzillament no són condició necessària per l'existència d'un grup social.

L'última frase ("L'etnocentrisme...."), es pot interpretar com que l'etnocentrisme és "bo" ja que facilita obtenir el "bé comú". És per tant una valoració "moral" i no "sociològica", contràriament al que indica l'inici del paràgraf.

--Jmarchn (disc.) 08:13, 22 des 2010 (CET)[respon]