Discussió:Leitmotiv

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Tot i que el DIEC defineix Leitmotiv de forma general com " Motiu recurrent d’una obra, especialment en literatura i música", en aquest article es confonen diferents conceptes sota aquest nom. La idea fixa que Berlioz utilitza la Simfonia Fantàstica és un recurs que apareix en moltes composicions i que consisteix simplement en associar un concepte extramusical a un motiu o frase musical. Això ja es feia molt abans de Berlioz, i ha seguit utilitzant-se per molts compositors.
Però el terme alemany leitmotiv va associat a una idea musical del tipus que Wagner va introduïr en els seus drames, especialment a partir de Lohengrin o l'Or del Rin. És a dir, un motiu o frase que es desenvolupa al llarg de l'obra o obres, donant unitat i subratllant situacions, especialment el desenvolupament psicològic d'un personatge. Els motius Wagnerians formen families de motius derivats l'un de l'altre que s'interrelacionen i combinen de forma sovint complexa. Per tant crec que és un error qualificar la idea fixa que utilitza Berlioz i recursos semblants com a leitmotiv. De la mateixa manera, en literatura sovint es parla del leitmotiv d'una obra, però caldria deixar clar que aquest ús en cap cas reflexa la profunditat el el recurs assoleix en les obres de Wagner.
Per últim, secció publicitat màrqueting és totalment errònia, ni tan sols encaixa amb la definició genèrica del DIEC. Un leitmotiv només pot existir dins del context d'una obra de més extensió, dins la qual ha de desenvolupar una funció estructural. Les melodies o eslògans publicitaris no són de cap manera leitmotivs. --Eliorb (disc.) 19:42, 20 abr 2014 (CEST)[respon]