Discussió:Lluís Companys i Jover

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

President Companys[modifica]

Aquí no diu res de que va ser president del Parlament de Catalunya en morir Francesc Macià

He ampliat la seva etapa de President. Si creus que ha de tenir alguna cosa més, pots ampliar-ho tu mateix. Es la magia de la viquipedia.--amador 20:10, 9 set 2006 (UTC)
Ara ja hi consta les primeres etapes. He fet un copiar-enganxar de la biografia del Parlament. Com qualsevol altre font de l'administració pública (diners dels contribuents) considero que està lliure per un ús divulgatiu i de difussió. --amador 06:55, 11 set 2006 (UTC)
Tot els texts de les administracions espanyoles, si no indiquen el contrari, tenen copyright i no es poden fer servir sense violar els drets d'autor. 81.36.149.221 07:44, 11 set 2006 (UTC)
Benvolgut i desconegut 81.36.149.221: Et copio literlment el que diu la pagina del Parlament de Catalunya respecte al dret a copiar continguts: L'ús personal o públic no comercial significa que la informació que conté aquest lloc web pot ésser copiada o tramesa, totalment o en part, sense necessitat d'obtenir un permis especial del Parlament de Catalunya ni de pagar cap preu. .

T'agrairia que tornis a deixar la fitxa com la vaig deixar i a informar-te previament abans de revertir una pàgina. --amador 19:36, 11 set 2006 (UTC)

Caldrà tornar-ho a treure. És incompatible amb la llicència que tenen tots els texts de la Viquipèdia. Fixa't en l'enllaç a peu de pàgina.
Espero que ara no hi hagi cap problema. --amador 05:51, 12 set 2006 (UTC)

He modificat el text ja que la frase inicial deia textualment: "Lluís Companys fou un polític assassí català". He eliminat òbviament el terme assassíel comentari anterior sense signar és fet per 80.37.246.249 (disc.contr.) 10:50, 15 oct 2009 (CEST)[respon]

darreres paraules[modifica]

La frase amb les seves darreres paraules ha sofert diversos canvis des de la primera redacció. No voldria que la meva revisió cap a l'original fos l'inici d'una guerra d'edicions, per això faig aquesta explicació. Les darreres paraules pronunciades al fossar just abans de morir varen ser "PER CATALUNYA!!", segons està documentat pels seus historiadors i tal com es recull al facsimil de l'expedient del consell de guerra que m'ha servit de documentació i que esmento a les referències de l'article. No poso en dubte que, en algun moment del procés, hagués pronunciat quelcom similar a "assessineu o mateu o esteu matant ..a un home honrat o honest ", però no em consta documentat que fos davant de l'escamot de fusellament. Si algú pot demostrar el contrari, si us plau, que ho documenti, a més de canviar-ho. Salut !! --amador 12:01, 28 set 2006 (UTC)

darreres paraules Versió dos[modifica]

Se li va fer una pelicula, que es va dir " companys, procces a catalunya" que va estar feta per historiadors, els cuals afirmavan que les ultimes paraules varen ser " Assesineu a un home onrat, per Catalunya!!!"

Com tots sabem, les pel.licules han de fer una adaptació o dramatització sovint condicionada pel temps que tenen per explicar una història o per aconseguir un determinat estat d'ànim en l'espectador. Insisteixo que no nego que en algun moment digues quelcom similar, però les darreres paraules eren molt eixutes, amb poc discurs.
A tot el que ja s'havia escrit, recentment s'ha afegit la publicació d'un llibre de Casilda Güell a partir de documents inèdits trobats per casualitat, a on es confirma el que ja havia estat documentat fins ara, amb el valor afegit que està narrat per un funcionari que estava present a l'execució. Et passo un article que parla del contingut del llibre i toca el tema de les darreres paraules. Salut! --amador 05:34, 8 oct 2006 (UTC)

Punt de vista crític[modifica]

Per ser un article digne de la Viquipèdia crec que estaria bé incloure un punt de vista crític sobre la trajectòria política de Companys, compartit per molts historiadors. Per exemple se l'ha criticat extensament per l'onada de milers d'assassinats per motius polítics i religiosos que van tenir lloc sota la seva presidència, tenint com tenia competències plenes en ordre públic. I a més va deixar entrar els responsables d'aquests assassinats, els pistolers de la FAI-CNT, al govern, on el van deixar reduit a la inoperància. --Seniofredus 11:51, 12 des 2006 (CET)[respon]

Va salvar de la mort a milers de persones que haurien estat assessinades pels radicals d'esquerra enviant-los a l'altre bàndol (per suicida que pugui semblar) o a l'estranger. Els anarquistes mai varen obeir la seva autoritat i el col·lapse de les forces de l'ordre que va suposar la Guerra Civil va provocar que mai pogués fer res per obrir un altre front. Les fantasies dels senyors César Vidal, Pío Moa o Iker Jiménez no apareixen en fonts d'informació acreditades. 161.116.222.47 12:00, 12 des 2006 (CET)[respon]
Qualsevol comentari crític serà benvingut mentre sigui conforme al PVN.--SMP·d·+ 18:43, 12 des 2006 (CET)[respon]
Sempre i Quant se li portin referencies. --Folto 13:46, 12 maig 2007 (CEST)[respon]

Sobre la Nacionalidad de Companys y la censura[modifica]

Se protege el presente artículo por supuesto vandalismo. No hay tal. Lo que sucede es que no se tolera una opinión que difiera del dogma oficial. Una opinión que, por lo demás, es un hecho incontrovertible: la nacionalidad de Companys era la española. Se trata de un hecho jurídica e históricamente incontestable. Por más que Companys se sientiera catalán y pontificara por la independencia de Cataluña, nunca llegó a tener la nacionalidad catalana, sencillamente porque la misma no existía. Es una realidad jurídica e histórica que puede o no gustar. Es evidente que aquí no gusta y por eso el añadido de la palabra "espanyol" suscita la calificación de vandálico. Es obvio que añadir esta palabra no es vandalismo según la Wikipedia, pero cuando no hay argumentos para responder se recurre a la censura. Parece que a los responsables de esta wikipedia catalana les preocupa más preservar la ortodoxia ideológica independentista que respetar un dato histórico por muy desagradable que pueda resultar. Se sacrifica así uno de los fines de la Wikipedia en aras de la ideología. Se prefiere la voluntad a la realidad. En fin, para qué mentir, conociendo los modos que se gastan en este foro no espero que se desproteja el artículo ni que se le añada el adjetivo "espanyol" al sustantivo "politic". Reconozco que no debí persisti en ello por vía anónima, pido disculpas. Pero ello no basta para tachar la modificación de vandalismo. Por último, añado antes de empezar a recibir insultos, que no soy español, ni fascista, ni nada. Escribo desde México, conociendo bien la realidad española y catalana, eso sí. Me apena que lo único que instigue esta wikipedia catalana sea el odio a España. Un cordial saludo. --Madariaga 20:39, 4 jul 2007 (CEST)PD: No escribo en catalán porque sólo lo sé leer, no por provocar.[respon]

Es un hecho incontrovertible que Companys nació, vivió y fue presidente de Cataluña y que, por tanto, era catalán. En ningún sitio del artículo se niega que tuviera la nacionalidad española. Por tanto, creo que tus constantes calificaciones de «fanáticos», «talibanes» y «enfermos de odio» a los que no estaban de acuerdo con tus cambios hechos sin discusión previa y, en mi opinión, con intención política, son suficientes para proteger el artículo. --SMP​·d​·+ 21:05, 4 jul 2007 (CEST)[respon]
Gracias por la respuesta. Sin duda Companys era catalán. Y sin duda el hecho de afirmar que era catalán no supone negar que fuera también español. Pero esto es, o pretende ser, una biografía seria y, en una biografía seria, historiográfica, siempre se pone la nacionalidad oficial del biografiado (estuviera éste de acuerdo con ella o no). Parece ser que aquí se renuncia al rigor historiográfico por imperativos ideológicos y se prefiere hacer la biografía como le hubiera gustado al biografiado. Algo así es más propio de la propaganda política que de este foro. Por otra parte, reconozco mi error de haber procedido a cambiar sin consenso y empleando esos calificativos de manera preventiva y visceral: pido mil disculpas por ello. Pero, asimismo, debo recordar que el primer cambio lo hice sin emplear calificativo alguno y que fue suprimido también sin discusión de ningún género. En la wikipedia inglesa, francesa y española he realizado cambios mínimos como éste y ello no suscitó jamás la protección por vandalismo. Añadir un dato objetivo no es vandalismo.--Madariaga 22:03, 4 jul 2007 (CEST)[respon]
No se especifica ninguna nacionalidad oficial. Sencillamente se define a Companys como político catalán. Lo cual es impecable.
Por tu parte, añadir el adjetivo español a una persona que murió por defender a Catalunya (siendo el presidente elegido democráticamente) justamente a manos de un pelotón de fusilamiento español después de un juicio sin ninguna base democrática y sólo con intenciones de venganza de un régimen dictatorial español demuestra tu altura moral. Y tu nivel como persona, despreciable.
No voy a perder más tiempo con "seres" tan bajos como tu. el comentari anterior sense signar és fet per 83.50.189.157 (disc.contr.) 23:15, 4 jul 2007

Ante la falta de argumentos válidos, ya empieza a aflorar el odio irracional a España y a los españoles. Desgraciadamente para ti yo no soy español, ni franquista. El asesinato de Companys fue una vil ejecución sumaria, una de las miles que tuvieron lugar en el marco de una Guerra Civil con la agravante de ir dirigida contra un político electo democráticamente. Que Companys era español es un hecho histórico irrefutable en el marco de una biografía pretendidamente historiográfica. Así aparecerá en cualquier enciclopedia seria. Lo que sucede es que para una "persona" (al menos ser antropomorfo) como tú el adjetivo "español" es un insulto. Tus últimas palabras te retratan: odias a los españoles como Franco odiaba a los nacionalistas catalanes. Eres un franquista, sólo que al revés. --Madariaga 00:10, 5 jul 2007 (CEST) (Hay que firmar, cobarde).[respon]

Changes concerning the place where he was arrested[modifica]

I changes some information about the place of his arrest by the Gestapo. He was arrested in La-Baule-les-Pins (in french), and not LE-Baule-les-Pins, which is in Loire-Atlantique and not Pyrénées-Atlantique. He was therefore living in Brittany (and not Euskadi?) when he was arrested by the Gestapo. See you, a Breton guy.el comentari anterior sense signar és fet per 89.3.85.1 (disc.contr.) 00:11, 26 oct 2007 (CEST)[respon]

Marcel·lí Domingo i Mestres?¿?¿?[modifica]

A l'article posa "constituí junt amb conjuntament amb Francesc Layret i Marcel·lí Domingo i Mestres el Partit Republicà Català (1917-1931), l'abril del 1917". Hi ha fonts que també posa això però no voleu dir que es refereix a Marcel·lí Domingo i Sanjuan?. Hi ha altres fonts que posa, "juntament amb Francesc Layret, Marcel·lí Domingo, Mestres i d'altres..." No creieu que és això? I en aquest cas, el que ho sàpiga, quin Mestres??.--Schizodelight (discussió) 20:45, 18 abr 2008 (CEST)[respon]

Estic d'acord amb el que dius. L'altre personatge és Josep Mestres i Miquel, membre de la Unió Federal Nacionalista Republicana fins que s'integrà amb el Partit Republicà Català.--amador (discussió) 09:27, 19 abr 2008 (CEST)[respon]

Ex-libris[modifica]

L'usuari Adolf-art ha inclòs un ex-libris creat per ell, que no veig quin sentit té en aquesta pàgina. Pot fer creure que és l'ex-libris del president Companys i això indueix a error. Crec, simplement, que és un intent d'autopromoció ja que el mateix usuari que ha pujat l'ex-libris és l'autor. --Xcaballe (discussió) 17:43, 4 nov 2008 (CET)[respon]


No és un intent d'autopromoció. Els artistes plàstics o visuals som els que tenim el dret de propietat intel.lectual per posar o no imatges de les nostres obres. Ningú ho pot fer per nosaltres. De la mateixa manera que a l'article hi havia una imatges d'una escultura, que pel fet d'estar a la via pública qualsevol persona que li faci la foto la pot penjar, vaig creure que posar aquest ex-libris amb la frase més famosa de Companys podia ser igual d'il.lustratiu. No pot crear confusió sobre si és o no l'ex-libris del President, perquè la data de realització és recent. Si cal, es pot especificar com a ex-libris pòstum. Deixo als entesos de la Viquipèdia la decisió final. Gràcies! --Adolf-art (discussió) 10:08, 5 nov 2008 (CET)[respon]

Dues coses. Com la imatge està disponible a Wikicommons amb una llicència Creative Commons, l'afirmació "els artistes son els que tenim el dret de propietat intel·lectual per posar o no imatges de les nostres obres. Ningú ho pot fer per nosaltres" no té cap sentit. La llicència Creative Commons escollida permet que qualsevol persona en faci un ús allà on vulgui així com la realització de treball derivats, sempre que faci referència a l'autor de l'obra. Sobre el segon punt, la imatge de l'escultura és una referència perfectament vàlida dins dels paràmetres d'una obra enciclopèdia i, addicionalment, no és una aportació primària. L'autor de l'escultura no ha estat l'usuari que ha decidit incloure-la dins de l'article. D'altra banda, l'escultura és una representació artística prou reconeguda com per tenir significació dins de l'article. En el cas de l'ex-libris és el seu autor qui ha inclòs la imatge, sent per tant una font primària. Des del meu punt de vista, aquest ex-libris no aporta res a l'article. --Xcaballe (discussió) 11:27, 5 nov 2008 (CET)[respon]


A veure, si la imatge està a Wikicommons és perquè l'he posat jo, per a després poder-la posar expressament en aquest article. No penso posar totes les meves obres a Wikicommons i esperar que una altra persona les pugui utilitzar de la manera que li sembli. Per això ho faig jo, allà on crec que pot interessar més. No entenc perquè no aprofiteu les fonts de primera mà. La veritat és que se'm passen les ganes de col.laborar amb la Viquipèdia. --Adolf-art (discussió) 10:14, 6 nov 2008 (CET)[respon]

Adolf-art, la Wikipedia és una enciclopèdia que ha de tractar de ser el màxim d'objectiva en els seus continguts. Per això les aportacions primàries no són ben vistes, com tampoc ho son en cap altra enciclopèdia que vulgui tenir un mínim de rigor. D'altra banda, et recomano que et miris els termes de la llicència Creative Commons que fas servir; la llicència lliure no és només per a la Wikipèdia; és per a qualsevol ús que es vulgui fer segons els criteris indicats (en el cas d'aquesta imatge, citar l'autor i permetre l'obra derivada). --Xcaballe (discussió) 19:50, 6 nov 2008 (CET)[respon]


Sé perfectament com és la llicència de Creative Commons que he fet servir. No sé perquè m'ho dius, això. Jo et comentava que el més normal pels artistes plàstics o visuals és posar nosaltres mateixos les imatges de les nostres obres, perquè som nosaltres qui tenim el Dret de Propietat Intel.lectual, i per això vaig pensar en posar l'ex-libris de Lluís Companys, com a complement visual de l'article. No tinc cap interés en continuar parlant d'aquest tema. Que vagi molt bé! --Adolf-art (discussió) 10:29, 7 nov 2008 (CET)[respon]

La casa de Castellar del Vallès[modifica]

La casa de Lluís Companys a Castellar del Vallès

Aquesta fotografia porta el peu La casa de Lluís Companys a Castellar del Vallès, però ni el text diu que Companys visqués a Castellar del Vallès, ni la placa diu res sobre la casa, sinó que és un homenatge que li dedica el poble de Castellar. S'hauria d'aclarir.--Pere prlpz (discussió) 17:23, 6 nov 2008 (CET)[respon]

Cert. És una imatge errònia per a l'article. La trec; si algú creu que la imatge és significativa, que ho argumenti si us plau. --Xcaballe (discussió) 20:23, 6 nov 2008 (CET)[respon]


En aquesta pàgina hi ha una firma del president Companys que es podria posar com en els altres presidents http://marianodigital.es/wp-content/uploads/2008/10/0081.jpgel comentari anterior sense signar és fet per Telescopi (disc.contr.) 15:53, 4 abr 2009 (CEST)[respon]

No crec que el "federalisme espanyol" sigui la característica més definitòria de la ideologia de Companys. Jo ho canviaria per "catalinista i republicà" el comentari anterior sense signar és fet per 88.17.154.23 (disc.contr.) 23:35, 22 oct 2013 (CEST)[respon]

Afer de la Casa dels Canonges[modifica]

Si us plau, féu un cop d'ull a Afer de la Casa dels Canonges i la proposta de fusionar el que valgui la pena d'aquell article aquí.--QuimGil (disc.) 23:30, 10 gen 2014 (CET)[respon]

@QuimGil: L'afer està descrit al menys en una altra font i sembla versemblant. Penso que tal com està no mereix cap interès, perquè sembla una miscel·lània de poc nivell de les que aquesta VP intenta fugir (no altres). Si que ho veig dins un capítol o fins i tot un article que tracti el tema com ho fa el llibre d'on s'ha extret: "El complot nacionalista contra Companys", on l'episodi pren sentit. Algun dia caldrà posar's-hi a fons amb aquest personatge i ja li buscarem lloc.--amador (disc.) 08:04, 11 gen 2014 (CET)[respon]
amador, Pere prlpz: se sap la data d'aquests fets, ni que sigui aproximada. Si tots dos esteu d'acord en mante nir la separació no m'oposaré, però com a mínim hi hauria d'haver una menció aquí enllaçant l'altre article.--QuimGil (disc.) 01:10, 3 feb 2014 (CET)[respon]
@QuimGil: Segons la font de Afer de la Casa dels Canonges,[1], hauria estat un dia indeterminat entre el 24-9-1934 i el 10-10-1934. La primera data correspon a l'acte de les joventuts nacionalistes catalanes (Notícia LV) en desgravi per la destitució de Miquel Badia arran dels fets a l'Audiència d'uns dies abans.(Notícia LV) En aquest acte, suposadament, Badia li hauria comunicat a Companys les infidelitats de la seva amant. La segona data és la detenció i engarjolament de Companys pels fets del 6 d'octubre. Ara bé, l'esmentada font descriu la conversa entre Badia i Companys dins l'acte del Palau de Belles Arts on Companys hauria estat rebut amb "hostilitat", però segons la notícia de LV, Companys no va assistir a l'acte, és més, a la primera columna de la mateixa pàgina indica que el President havia marxat tot el dia a Lloret de Mar. Es una manipulació de la notícia per evitar indicar que havia estat escridassat ? o és una fabulació de l'autor per fer encaixar la història de la missa negra en uns antecedents concrets en un dia concret?. La veritat, si no és mulla un historiador, la VP no ho hauria de fer. Ja saps que darrerament alguns mitjans de comunicació ens agafen com a font acreditada. Salut !--amador (disc.) 07:04, 3 feb 2014 (CET)[respon]
A Discussió:Afer de la Casa dels Canonges ja vaig comentar que surt en una biografia seriosa, tot i que molt contrària a Companys, i vaig comentar també els motius pels quals no fusionaria. Segueixo pensant que en un article tan curt com aquest és exagerat dedicar-li una frase a aquest afer. I si alguns lectors i mitjans poden agafar l'article com a selecció representativa de la biografia de Companys, encara hem de ser més curosos amb introduir biaixos aleatoris d'aquest estil.
Un enllaç al vegeu també potser sí que podria ser adient, i encara no n'estic segur.--Pere prlpz (disc.) 10:13, 3 feb 2014 (CET)[respon]
La meva anàlisi és senzilla: si Afer de la Casa dels Canonges no és suficientment rellevant per a meréixer un enllaç a l'artice de Companys, llavors no és rellevant com a article independent a la Viquipèdia. D'altra banda, si tan mancada està aquesta biografia (que ho està) potser podríem trobar alguna plantilla per a encoratjar la seva ampliació?--QuimGil (disc.) 12:39, 3 feb 2014 (CET)[respon]
Podria estar més o menys d'acord amb la teva anàlisi senzilla, però el que falta dir és quin és l'article al qual vols fusionar Afer de la Casa dels Canonges, i que millorarà fent la fusió. Tinc clar que no és aquest.
D'altra banda, el que fa que no sigui convenient esmentar-lo aquí és que aquest article és molt curt, i la part de la segona república més curta encara. No té gaire a veure amb si a l'afer li convé un article independent.--Pere prlpz (disc.) 12:54, 3 feb 2014 (CET)[respon]
@QuimGil: Podem treure la plantilla de fusió?--Pere prlpz (disc.) 23:47, 27 abr 2014 (CEST)[respon]
Ja l'he treta. Si aquest afer no té lloc com a menció en aquest article llavors tampoc trobo que tingui lloc a la Viquipèdia, però aquest és un assumpte que podem tractar a Afer de la Casa dels Canonges. Gràcies per les opinions.--QuimGil (disc.) 07:38, 29 abr 2014 (CEST)[respon]

'Mort 15 d'octubre de 1940 (als 58 anys) Barcelona'[modifica]

Com es pot canviar-ho, això? Hauria de ser a 58 anys - als x anys és catanyol. Pel que sembla és l'estàndard per aquí.el comentari anterior sense signar és fet per Theconorra (disc.contr.) --Carles

El text el genera automàticament una plantilla, {{Data de defunció i edat}}. Ho plantejaré a la discussió de la plantilla, aquí. Salut!.(enraonem) 07:08, 12 abr 2016 (CEST)[respon]

Foto[modifica]

Companys al diari turc Akşam, 8 d'octubre de 1934

He afegit aquesta imatge per mostrar com se reflexiaven els aconteciments d'Espanya en el exterior. També va ser d'utilitat per si esborren la foto de Companys de Commons. (La mateixa foto surt a aquest noticia, i el diari es de domini pùblic; sempre es pot far un crop de l'imatge de Companys.) --E4024 (disc.) 14:36, 9 març 2021 (CET)[respon]