Discussió:Mapa

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Una proposta per desembarrancar aquest tema:

Perquè no deixem la paraula PLÀNOL per a definir un document i fem servir la paraula PLA, que és ben legitima i legal, per identificar una superficie plana ???

Així seria un plànol d'arquitectura i el pla euclidià. Com ho veieu?

A mi em sembla be. Xevi
En realitat, plànol és sinònim de pla. Però més especialitzat en el sentit de representació d'una ciutat, una construcció, etc. Jo he sentit més a parlar de "pla euclidià" que no pas "plànol euclidià", per tant perfecte. Enric 08:57 20 abr, 2005 (UTC)

Mapa[modifica]

Com molt bé diu la definició, un plànol és un tipus de mapa, i no a l'inrevés; mapa, doncs, és el terme més ampli i genèric. Té ben poca lògica, doncs, definir tots dos termes sota el terme específic. Caldria transformar aquest article en Mapa, i, si un cas, fer un altre article Plànol que només es referís al plànol pròpiament dit, és a dir, al mapa que cobreix un terreny equivalent, com a màxim, a un terme municipal. En el moment actual, és com si per a definir què és un 'mamífer' ho féssim a l'article Elefant.

--Joan Rocaguinard (disc.) 03:34, 11 jul 2009 (CEST)[respon]

Estic d'acord amb el company. Ho passo a petició per als administradors. Plànol sembla més de l'estil "plànol d'obres", no diem "mapa d'obres". --Bestiasonica (disc.) 01:24, 23 set 2009 (CEST)[respon]

Plànol / mapa[modifica]

Perdoneu la intromissió, però veig un error en la comprensió dels conceptes. Sóc doctor en geologia. Un plànol és una representació d'una superfície plana o de la secció d'un objecte en 2D. No està georreferenciat, i per tant en un plànol es considera que la Terra es plana. Es realitzen plànols d'objectes i edificis (bàsicament, de tot allò que es considera que no està afectat per la corvatura de la terra). Els límits pràctics d'un plànol son edificis molt grans (del tipus d'un estadi de futbol) o barris d'una ciutat. Més gran que això us asseguro que comencen a aparèixer errors lligats a la corvatura de la terra (pregunteu a un arquitecte). Es veritat que trobem per exemple plànols de la ciutat de Barcelona, però sempre estan destinats a usos no cartografics (com guia de carrers, guia de bars, de museus turístics...) Un mapa, en canvi, és una representació de la terra (un objecte en 3D, o 2,5D) en una superfície plana (2D) mitjançant una projecció (per exemple, UTM), en la que s'hi aplica una fòrmula per compensar la deformació lligada a la corvatura de la terra, i que presenta sempre una sèrie d'aberracions o deformacions típics que depenen de la projecció usada per a la conversió. Per tant, plànol i mapa no son sinònims. I caldria reanomenar l'article manteniint només un dels dos noms (o plànol o mapa), però en cap cas els dos.--193.48.126.37 (discussió) 18:53, 24 gen 2018 (CET)[respon]