Discussió:Maria Mercè Marçal i Serra

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquesta frase:

(tot i que es va separar temps després en descobrir que era lesbiana)

No em lliga amb la biografia seva (que no tinc al davant) que surt al llarg estudi introductori que hi ha a Contraban de llum. Antologia poètica, que deixa els dos fets independents, amb un temps entremig. No puc afirmar que sigui fals tal com està posat, però sí que necessita una citació.--Pere prlpz 18:02, 2 febr 2007 (CET)

També crec que necessita una cita la paternitat de la seva filla que s'atribueix a l'article, perquè diria que va neixer uns sis anys després de la seva separació de Ramon Pinyol.--Pere prlpz 18:10, 2 febr 2007 (CET)

De la vida privada de la Maria Mercè Marçal poca cosa en sé, i la veritat tampoc sé si ens interessa ficar-nos dins la vida de cada dia de les persones com si això fos un reality show. Però una dona no "descobreix" d'un dia per l'altre que és lesbiana, com qui descobreix que li ha sortit un gra al nas que abans no tenia. Jo ho redactaria més del tipus... "tot i que finalment es va separar en assumir plenament la seva homosexualitat" o alguna cosa així. De qui és el pare de la seva filla, ni idea, d'això no n'opino. Enric 19:35, 2 febr 2007 (CET)
De la vida privada dels autors ens interessa allò que afecta a la seva obra. Si era afeccionada als trens elèctrics o els odiava, per exemple, és irrellevant perquè això no ha influït en els seus poemes (o sigui, en termes viquipedistes, cap font verificable diu que hi hagi influït). Ara bé, el fet que fos lesbiana va influir molt en la seva obra, ja que hi ha molts poemes sobre el tema, que no s'entenen fins que saps que l'autora era lesbiana, com la Sextina mirall, preciosa, de la mateixa manera que els poemes de Bruixa de dol no saps de què van fins que te n'adones que l'autora era feminista i està parlant del feminisme.
Ara bé, els fets verificables sobre la vida privada de la MMM diria que són (els que no són a l'article els cito de memòria i puc haver equivocat en les dates):
  • Es va casar el 1972.
  • Es va separar el 1976.
  • Va tenir una filla el 1980 i la va criar sola.
  • Cap a principis dels 80 tenia una companya, Mai Cobos, de la que es va separar (i va fer poemes sobre aquesta separació).
  • Cap als anys 90 tenia una altra companya, Fina Birulés.
Aquests cinc fets són verificables, la relació causal entre aquests fets, no ho és, si no és que se cita una font que els relacioni. Concretament, relacionar la seva separació amb el seu lesbianisme és una especulació, per molt que sigui versemblant, i no es pot posar en un article. Relacionar la seva filla amb el seu (ex)marit també és una especulació, i a més inversemblant, vistes les dates.--Pere prlpz 20:05, 2 febr 2007 (CET)

Jo tot això ho desconeixia (no que fos lesbiana i feminista, això sí, no crec que hi hagi ara mateix ningú que no ho sàpiga), em refereixo a dates i fets concrets. Evidentment que ha influït en la seva obra. El que més em sobtava de la frase d'abans no era que s'hagués separat pel fet de ser lesbiana o no, que això no ho sabrem si no la convoquem a través d'una ouija, sinó que digués que "es va separar en descobrir que era lesbiana", com si aquesta orientació sexual es despertés de cop un bon dia. --Enric 00:28, 3 febr 2007 (CET)

lesbiana/feminista[modifica]

"... va ser una [...] activista feminista, lesbiana, nacionalista i comunista i per un temps, editora."

Incloure l'etiqueta "lesbiana" en aquest conjunt pressuposa que és quelcom escollit, com si fos una ideologia més i pel que l'autora milita a rampells. Ben cert és que el context social ens indueix a reconèixer o reivindicar certes qüestions (el primer pas és sentir l'opressió. Per exemple, una nació es veu obligada a concretar la seua identitat en el moment que pretenen imposar-li criteris aliens. Fins aleshores, hom no sent la necessitat: nosaltres no som aixina com tu dius... perquè som aixona), però el fet de ser lesbiana no és determinant de la perspectiva vital de Marçal; no totes les lesbianes són feministes, ni totes les feministes són lesbianes.

Al meu parer, convé estalviar-se eixa anotació al costat de la resta de categories. Resulta tendenciosa. Una bona solució és apuntar-ho més endavant, com proposa Enric:

"tot i que finalment es va separar en assumir plenament la seva homosexualitat" o alguna cosa així. Enric 19:35, 2 febr 2007 (CET)

Encara que la seua orientació sexual només es cite de manera anecdòtica, estic seguríssima que el lector hi entendrà la trascendència.el comentari anterior sense signar és fet per Elsalt1 (disc.contr.) --Àlex Esp (Discussió) 01:32, 9 març 2010 (CET)[respon]

Responc amb retard.
Com vaig dir més amunt, en la vida pública i en l'obra de Maria-Mercè Marçal el que fos lesbiana és rellevant. Per començar, perquè afecta molt la seva obra, amb poemes que no s'entenen fins que saps que està parlant d'una relació amb una altra dona. I per continuar, perquè no només va ser lesbiana (fet que per algunes persones és un fet privat) sinó perquè va ser una activista lesbiana (fet públic per naturalesa). Fins i tot va ser una activista mare lesbiana, per posar un altre fet que podria haver estat privat però que amb la seva activitat va convertir en públic.
Per contra, hi ha parts de la seva vida privada que, fins on jo sé, no han tingut cap transcendència en la seva obra ni en la seva activitat pública, ni han estat recollits per les fonts fiables que han parlat d'ella. Per exemple, sembla que la identitat del pare de la seva filla va ser una qüestió privada enciclopèdicament intranscendent.--Pere prlpz (disc.) 12:32, 6 des 2012 (CET)[respon]

Reutilització de material[modifica]

Per verificar la llicència vegeu Viquipèdia:Autoritzacions/Ajuntament de Palafrugell. --Davidpar (disc.) 18:22, 5 des 2012 (CET)[respon]

Barcelona / Ivars d'Urgell[modifica]

Diferents referències la posen com a nascuda a Barcelona o a Ivars d'Urgell. Probablement va néixer a Barcelona però es considerava d'Ivars, però cal trobar una referència que ho expliqui bé i aclarir-ho.--Pere prlpz (disc.) 18:37, 6 maig 2014 (CEST)[respon]

Efectivament, si, com diu a la Biografia, va néixer "circumstancialment" a Barcelona, vol dir que va néixer a Barcelona, i és el que s'hauria de posar a l'encapçalament de l'article.--Osmòtic (disc.) 14:59, 2 feb 2017 (CET)[respon]