Vés al contingut

Discussió:Reencarnació

El contingut de la pàgina no s'admet en altres llengües.
De la Viquipèdia, l'enciclopèdia lliure

Aquest article no parla de "reencarnació", sinó de la concepció índia d ela reencarnació. Si ningú no diu res li canviaré el nom.

--Viktor 23:57 11 ago, 2005 (UTC)

He afegit unes correccions a l'article, crec correctes.
Aquest article parla de la reencarnació com a concepte filosòfic, fixat-hi que diu... "Segons diferents filosofies com el budisme el jainisme o el hinduisme..."
i en dir el budisme, el jainisme i hinduisme parlem de països com Índia, Japó, Xina, Indonèsia, Corea...fins i tot Catalunya...ja que son inter-nacionals o supra-nacionals o multi-nacionals...
De fet dius que la filosofia de Pitàgores està encerclada a Grècia i no surt d'enllà...
Viktor, de bona estada ;-)
--Sebastià 20:06 13 ago, 2005 (UTC)
A veure, suposo que no m'he expressat bé. El article parla de "la concepció que tenen de la reencarnació diverses filosofies o religions originàries de l'Índia, concretament l'hinduisme, el budisme i el jainisme". O sigui, que no parla de la "Reencarnació", sinó només d'una visió nascuda a l'Índia. Això és el que volia dir.
Sobre el que dius de pitàgores, no ho entenc. Jo no l'he mencionat per a res. Per cert, els pitagòrics creien en la reencarnació i no surten a l'article, igual que no hi surt cap altre corrent tret d'aquests nascuts a l'Ìndia.
A part, de les teves correccions, hi ha coses que no entenc. Dius "mèrit (karma) o demèrit (darma)". Entenc que darma és dharma. Doncs bé, jo diria que karma és la suma d'aquests mèrits i demèrits de què parles, i que dharma seria el camí (a la perfecció, il·luminació o el sigui). Després parles de "darmamèrit" i el "karmademèrit", que no havia sentit mai, i que no defineixes enlloc. També dius que "La creença en el karma és acceptada per tots els budistes, jainistes i també els hinduistes." Per tots els hindús (millor que hinduistes, crec) diria que sí, els jainistes crec que no, però no ho acabo de tenir clar (diria que no entenen el karma com a suma d'accions, sinó el simple fet de fer accions...), però dels budistes diria que no totes les escoles. Més encara, diria que no tots els budistes creuen en la "reencarnació", sinó en el que anomenen "renaixement", que no seria el mateix (no hi hauria una ànima que passés sencera de cos a cos, sinó com una flama que pren, però no és la mateixa...). Per cert, més endavant tornes a parlar de karma i darma i els dons el sentit oposat al del principi. Ara el darma són les bones accions i el karma les dolentes.
Digue'n alguna cosa. Si no revertiré els teus canvis.
---Viktor 22:33 13 ago, 2005 (UTC)